Så sunn at det er sykt

Noen er så opptatt av å spise sunt at de blir syke. Fenomenet kalles ortoreksi, og stadig flere rammes

camera Foto: 6PA/MAXPPP
camera Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ortoreksi handler om å være opphengt i å spise sunt og riktig, og karakteriseres som en type spiseforstyrrelse. Den skiller seg fra anoreksi og bulimi ved at pasientene ikke ønsker å bli tynnest mulig, men sunnest mulig.

Det er spesielt unge, ressurssterke jenter som rammes. Maten må helst være ren, nyttig og fettfri, og matvarer som hvete, sukker, poteter og melk blir ofte eliminert. Egne dietter, regler og ritualer er vanlig.

Les også: - Grenseløst kroppspress kan gi flere overgrep- Speiler samfunnet Sosiolog Hege Widerberg har skrevet hovedoppgave om ernæringsopplysning og spiseforstyrrelser, og mener at det er en del av våre samfunnsmessige verdier som gjenspeiles gjennom fenomenet ortoreksi. - Vi ser tendenser i samfunnet som ikke er så hyggelige. Det å være slank og trent er ikke bare et skjønnhetsideal, det er også et helseideal. Derfor er det blitt legitimt å være opptatt av mat på en syk måte, og dette voldsomme kroppsfokuset gjør at unge mennesker lettere kan få et vanskelig forhold til mat og kropp, sier hun til DinSide Helse. Ifølge Widerberg er fokuset på å være sunn med på å legitimere ortoreksi i større grad, selv om uttrykksformen kan ligne anoreksi. Hun mener helsemyndighetene og media bærer en stor del av ansvaret for hvordan helsebudskapet formidles. - Helseforståelsen fra myndighetenes side er ganske snever og medisinsk, og tendensen er at man ser bort fra de kulturelle og psykologiske aspektene ved helse, sier hun, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer