Særfradrag: Bolig og sykdom

SKATT: Har du hatt store skader på boligen, eller er det sykdomsutgiftene som har tatt knekken på økonomien? Sjekk om du kan kreve fradrag i selvangivelsen.

Publisert
Sist oppdatert

For de aller fleste vil minstefradraget dekke alle fradragspostene, men enkelte store utgiftsposter kan du heldigvis kreve i tillegg. I dag ser vi på utgifter til bolig og kropp.

Særfradrag ved varig sykdom

Vanlige sykdomsutgifter er IKKE fradragsberettiget. Unntaket er at du kan få særfradrag på grunn av usedvanlig store sykdomsutgifter.

Når er utgiftene ”usedvanlig store”? Utgiftene anses som usedvanlig store dersom du eller noen du forsørger har hatt kostnader på mer enn 6.120 kroner i løpet av fjoråret, på grunn av varig sykdom eller svakhet. Legeattest må legges ved selvangivelsen.

Dersom du har slike utgifter vil du få et særfradrag på 9.180 kroner. Kan du dokumentere større utgifter vil du likevel få fradrag for de faktiske utgiftene. Også her er fradraget i alminnelig inntekt og utgjør dermed 28 prosent.

Tilstanden må normalt antas å vare i minimum to år for å tilfredsstille varighetskravet.

Eksempler på hva som kan omfattes:

Diabetes (merk: Kan du dokumentere diagnosen får du 50 % særfradrag uten å dokumentere ekstrakostnadene sykdommen medfører)FunsksjonshemningerMuskel- og skjelettplager. BenskjørhetDysleksiTannkjøttsykdommer og innsetting av bro og nye tennerHøy grad av syns- og hørselhemmingAllergiSkader som følge av tanngnissing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer