Saksøk gårdeieren

STJERNESMELL: Har du skadet deg på glatte fortauer i bykjernen, eller har bilen din fått en isklump i taket? Vi viser deg triksene som kan gi deg økonomisk dekning av skadene.

Publisert
Sist oppdatert

Ikke bare er vinteren mørk og trist, snø og is utgjør også en betydelig risiko for personer og eiendeler.

Både gårdeier og det offentlige kan ha ansvar

I utgangspunktet er det offentlige etater som er ansvarlig for strøing og brøyting av kommunale gater, veier og fortau, samt gang- og sykkelveier.

Men som vi alle vet: Det er ofte ekstremt glatt i vinterlandet Norge.

Det betyr at du må innrette deg selv etter forholdene.

Dersom uhellet skulle være ute, kan det likevel hende at du kan få dekket økonomiske tap, sier advokat Ragnar Wiik til DinSide.

- I tillegg til erstatningsansvar som følge av feil fra offentlige etater, kan også landets ulike politivedtekter gi kjøtt på beina til et erstatningskrav. Det er likevel visse vilkår som må være oppfylt, påpeker Wiik.

Politivedtektene i de ulike kommunene pålegger gårdeiere flere plikter. I Oslo indre by er det for eksempel gårdeieren som er ansvarlig for å holde fortauet utenfor sin eiendom fritt for snø og is.

Er det fare for ras av snø og is fra hustaket skal gårdeieren også sette opp avvisere som tydelig viser at ferdsel på fortauet er forbundet med fare eller ulempe. Eieren plikter også å rydde taket for snø eller is, slik at ras unngås.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer