Natthandel på nett

Salgsøkning på 140 % om natta

Det er noen varegrupper som får en betydelig oppsving på nett om natta, mens andre får et salgsfall.

LYS I MØRKET: Det er unge menn som handler mest på nett mellom klokka 00 og 06, men hva handler de? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LYS I MØRKET: Det er unge menn som handler mest på nett mellom klokka 00 og 06, men hva handler de? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det er langt færre som netthandler etter midnatt, er det enkelte varekategorier som utgjør en større andel av totalsalget enn på dagtid.

Enkeltkjøpene er også i snitt langt dyrere på natten.

Dette kommer fram i en ny undersøkelse Klarna har gjennomført.

- Vi ser en særlig økning innen varekategoriene erotisk leketøy, tobakk, mat og drikke. Andelen disse kategoriene har av totalsalget er betraktelig høyere på nattestid i forhold til resten av døgnet, sier markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna Norge.

VARSEL: Er det et spesielt produkt du ønsker deg, som muligens kommer på tilbud? Da er dette et godt tips! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Øker med 140 prosent!

Salget av sexleketøy øker faktisk med neste 140 prosent om natta, og det er et godt stykke ned til nummer to og tre på topplista: Mat og drikke øker med 67 prosent om natta, mens salg av klær og sko øker med 30 prosent sammenlignet med dagtidssalget.

- Snuskjøp på nett er blitt veldig stort. Bestilling av godteri og annen type mat, som matkasser og lignende, utgjør også en større andel av netthandelen totalt om natta, sier Elvestad.

I andre enden av lista, altså oversikten over varesalget via nett som faller mest om natta, finner vi varer innen hus og hjem (-24 prosent), barneprodukter (-18 prosent) og sports- og fritidsutstyr (-10 prosent).

Menn handler mest

Klarnas tall viser videre at kjøp mellom midnatt og klokken seks om morgenen har økt kraftig det siste året.

Det er spesielt aldersgruppen 18 til 25 år som handler mest om natta, og da i særlig grad menn, som er de ivrigste nattnetthandlerne.

- Økt netthandelen på nattestid henger nok først og fremst sammen med generelt mer netthandel fra mobilen. Med mobilen kan du handle uansett om du ligger i sengen eller sitter i sofaen og ser på TV, sier Elvestad.

Vi har ikke undersøkt hvorfor så mange handler midt på natten, men det kan henge sammen med at flere har tid til overs på denne tiden av døgnet, legger han til.

Fem tips til sikker netthandel - dag og natt

  1. Benytt sterke passord. Dette tipset har du sikkert hørt mange ganger før, likefullt er det en veldig enkel kjerneregel. I tillegg bør de skiftes ut regelmessig, spesielt når du har vært koblet til et åpent nettverk. Et sterkt passord kan for eksempel bestå av minimum åtte tegn, satt sammen av små og store bokstaver, tall og spesialtegn. Et tips kan være å sette sammen et ord, basert på forbokstavene til favorittartistene dine.
  2. Skaff deg kunnskap om produktet og selgeren. Det kan være smart å undersøke nettbutikken litt før du handler fra den. Gjør et raskt søk på nettet, spør venner om råd, og les hva slags anmeldelser nettbutikken har fått fra tidligere kjøpere. Det kan også være lurt å undersøke nettbutikkens side på sosiale medier.
  3. Hvis et tilbud høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det. Vær like kritisk når du handler på nett som du ville vært andre steder. Gå gjennom vilkår og betingelser, samt returrett. Selv om nettbutikker ofte tilbyr lavere priser enn de tradisjonelle butikkene, må du passe deg for urimelig lave kupp-priser eller unormalt attraktive løfter.
  4. Ikke stol blindt på linkene. Sjekk nettadressene nøye når du handler. Prøv å skrive de inn manuelt, eller sjekk den endelige linken nøye. Vært spesielt oppmerksom på linker du mottar på e-post, bannere eller meldinger. Selv om du får noe tilsendt fra en venn, kan det hende at det er et virus. Hvis nettadressen består av et tilfeldig utvalg av bokstaver og tall, eller den ser mistenkelig ut på et annet vis, er det viktig at du ikke skriver inn noen personlige eller økonomiske data.
  5. Unngå sosial manipulering. Svindelangrep involverer vanligvis en form for sosial manipulering, der svindlere lurer forbrukere til å gi de sensitiv data, som innlogging eller passord. Slik svindel innebærer vanligvis at forbrukerne mottar en e-post eller annen form for kommunikasjon, der svindlerne forsøker å frembringe en frykt eller lignende følelser hos offeret, som fører til at de deler sensitiv informasjon. Siden sosial manipulering involverer et menneskelig element, kan det være vanskelig å forhindre disse angrepene. Du må derfor alltid være skeptisk og årvåken. I tillegg bør du aktivere spamfilteret og oppdatere maskinvaren når du blir bedt om det.

Kilde: Nordisk PayPal-sjef Jonas Breding til Dinside i november

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer