Salsa som medisin

Nei ikke dansen, men maten. Kryddersausen salsa inneholder en urt som beskytter deg mot matforgiftning.

Publisert
Sist oppdatert

Meksikansk mat er slett ikke det verste du kan spise, i alle fall ikke om du bekymrer deg for matforgiftning. Kryddersausen salsa er en av flere smakstilsetninger i såkalte "spicy cuisines" som kan beskytte mot slemme bakterier som salmonella.

Effektiv korianderAmerikanske og meksikanske forskere ved Berkeley Universitet i California har nå undersøkt den beskyttende effekten i salsa. Og det er krydderet koriander som får æren for å drepe bakteriene.

Koriander inneholder et stoff ved navnet dodecenal som er spesielt konsentrert i ferske blader og frøene i urten. At koriander har evnen til å gi matvarer bedre holdbarhet var et kjent fenomen for forskerne. Men da de sammenliknet effekten av dodecenal med kjente medisiner mot salmonella fikk de seg en overraskelse. Urten er dobbelt så effektiv til å drepe salmonellabakteriene som vanlige antibiotika.

- Vi var svært overrasket over å finne at dodecenal hadde en så kraftig antibiotisk effekt, sier forskningslederen Isao Kubo i en kommentar til CNN News.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer