Saltet som tar liv

Nordmenn flest er ikke klar over risikoen ved å spise for mye salt, og heller ikke hvor mye ”usynlig” salt det er i vanlige matvarer. Med normalt saltinntak kunne 550 dødsfall vært unngått i Norge hvert år.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Sosial- og helsedirektoratet anslår at vi får i oss omtrent 10 gram salt om dagen, mens det anbefalte konsumet er halvparten. Rådet samsvarer med Verdens helseorganisasjons kostholdsråd.

- For høyt saltkonsum er satt i sammenheng med høyt blodtrykk, som kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og slag, forklarer Lars Johansson, næringsfysiolog og seniorrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet.

- Dersom man minsker saltinntaket går ofte blodtrykket ned.

Studier viser at hvis vi hadde halvert saltinntaket ville det gitt 1870 færre tilfeller av hjerteinfarkt og hjerneslag årlig i Norge. 550 dødsfall kunne vært unngått.

Saltkonsumet har økt til langt over det anbefalte nivået, og særlig er det “usynlige” saltet som fører til det høye konsumet.

Omtrent tre fjerdedeler av saltkonsumet vårt kommer fra ferdigmat. Det gjelder en rekke matvarer som brød, frokostblandinger, ketchup, bacon og supper.

For eksempel er det omtrent tre ganger så mye salt (natrium) i brød man kjøper i butikken sammenlignet med hjemmebakt brød. En del ”snacks” er også proppfullt av salt. I 100 gram ubehandlet potet er det 1. milligram natrium, mens tilsvarende tallet for potetgull er 600 milligram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer