Salvie - mot sår hals og svette

Salvie har vært en gammel og sentral medisinplante i europeisk folkemedisin i flere tusen år. I dag brukes salvie mot sår hals, for mye svetting, og som krydder for å lette fordøyelsen, skriver Bernt Rognlien.

Publisert

Salvie har vært en gammel og sentral medisinplante i europeisk folkemedisin i flere tusen år. I dag brukes salvie mot sår hals, for mye svetting, og som krydder for å lette fordøyelsen.Navnet Salvia kommer fra salvare som betyr å kurere/helbrede.

Salvie inneholder aromatiske oljer med thujon, den er også rik på flavonoiderog garvestoffer.

Bruken av Salvie ved sår hals og ved sår i munnen, skyldes at garvestoffene gjør at det dannes en tynn beskyttende hinne over sårene i slimhinne i munn og hals. På den måten beskyttes sårflaten, sårene gror lettere og det gjør mindre vondt. I tilegg har thujon en sterk antiseptisk og bakteriehemmende virkning som også er ansvarlig for virkningen ved halsinfeksjoner. Salvie skal da drikkes som te eller gurgles grundig.

Den virker stimulerende på matlysten og demper luftsmerter i fordøyelsen. På grunn av den antiseptiske virkningen til thujon kan thujon salvie virke dempende ved tarmsykdommer med diare.

Salvie virker også svettehemmende og reduserer både unormalt mye svetting fra føtter og fra hele kroppen. For snart to år siden ble naturlegemiddelet Nosweat godkjent i Norge, og lagt ut for salg i apotek. Produktet er basert på salvie. Nosweat taes som tabletter og kan ha gunstig virkning ved plagsom og unormal svette både fotsvette og kroppssvette. Det er gjort 5-6 studier som viser at salvie har en svettehemmende virkning. Te av salvie virker også svettehemmende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer