Salvie kan gi bedre hukommelse

Den flere hundre år gamle teorien om at salvie kan gi bedre hukommelse ser ut til å være bekreftet av ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Salvie kan gi bedre hukommelse
Den flere hundre år gamle teorien om at salvie kan gi bedre hukommelse ser ut til å være bekreftet av ny forskning.

Forskere ved universitetene i Newcastle og Northumbria i England testet 44 personer, som enten ble gitt en pille med salvie eller en juksepille.

De konkluderte med at de som fikk salvie-pillen gjorde det mye bedre i en ”huske-ord test”, melder BBC.

Eksperter tror virkestoffet øker nivået av et kjemikal som overfører meldinger i hjernen.

Forskningssenteret for medisinske planter, som er et samarbeid mellom de to universitetene, tester en lang rekke påstander om medisinsk virkning av urter og blomster.

Salvie blir ofte referert til i gamle tekster. I 1597 skrev urtelegen John Gerard at den er spesielt gunstig for hodet, og skjerper nervene og hukommelsen”.

Forsker Nicola Tildsley fortalte BBC at resultatene viste, i hvert fall i noen tilfeller, at urtemedisin bør tas alvorlig.

- Dette beviser hvor verdifullt arbeidet til urtelegene i gamle dager er, og kunnskapen bør ikke bli ignorert bare fordi den er noen hundre år gammel.

Men hun understreket at det fremdeles er noen spørsmålstegn rundt salvies effekt på hjernen.

- Vi bør gjøre tester over lengre tid, for å se om salvie for eksempel kan forbedre innsatsen på eksamen. Men vi har ingen planer om det for øyeblikket, sier hun.

Tildsley sa det også er mulig at salvie kan hjelpe mot Alzheimers. Sykdommen har som regel følge av et fall i det samme kjemikalet i hjernen som økes av salvie.

Studien er publisert i tidsskriftet Pharmacology, Biochemistry and Behavior.

I Norge er salvie handelsvare som krydder, men også klassifisert som legemiddel.

Tidligere undersøkslser har vist at salvie har en antimikrobiell effekt og effekt på overgangssymptomer. I Danmark er urten et anerkjent middel ved øvre luftveisinfeksjoner og i behandling av overgangsproblemer - særlig nattlige svettetokter.

Les mer om salvie .

Mozon.no, 31.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer