Gjeld for gjenlevende

Samboer-dødsfall kan gi boligsmell

Hva skjer med felles bolig hvis den ene samboeren dør og avdøde ikke har betalt sin del av gjelda?

SITTER MED HELE REGNINGA: Felles bolig kan bli for dyr for den ene samboeren dersom den andre dør. Derfor bør samboerpar ta grep for å sikre den som måtte sitte igjen. Foto: Shutterstock/NTB
SITTER MED HELE REGNINGA: Felles bolig kan bli for dyr for den ene samboeren dersom den andre dør. Derfor bør samboerpar ta grep for å sikre den som måtte sitte igjen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Min samboer og jeg har kjøpt bolig sammen. Jeg har betalt ned hele min del av lånet, mens han skylder to millioner som han fortsatt betaler ned på hver måned. Vi eier like mye hver av huset, altså 50/50.

Hva skjer med hans del av boligen og lånet dersom han dør - arver jeg da gjelda hans, selv om jeg er gjeldfri på min del av boligen vår?

Dette spørsmålet er stilt via nettjenesten Advokatenhjelperdeg.no.

Kan ende med salg

Advokat Stig Rune Østgaard svarer at med mindre du samtykker til ansvar for avdødes samboers gjeld, vil du ikke overta gjelda i et slikt tilfelle.

Men når en låntaker dør, vil lånegiver (banken) be om innfrielse av gjelda, hvilket gjøres i den sikkerheten som er gitt for lånet, som i dette tilfelle vil være boligen.

Selv om avdøde eier kun halvparten av boligen, kan dette ende med at boligen må selges, om ikke lånet til banken kan innfris på annet vis, svarer advokat Østgaard videre.

Alternativt kan gjenlevende ta over resterende del av boligen ved å kjøpe den andre delen av boligen og/eller ta over avdødes gjeld.

SAMBOER-TYVERI: Christoffer Myrdal har tatt penger fra sin samboer uten å spørre, og klarer ikke være ærlig, selv om han blir konfrontert av bestefar. Video: TV3 / Luksusfellen Vis mer

– Samboere bør sikre hverandre

Derya Incedursun, advokat og forbrukerøkonom i Nordea, forklarer at selv om gjenlevende samboer kan overta avdødes gjeld og beholde boligen, er det ikke alle som har økonomi til det.

– Mange samboere opplever at de ikke er tilstrekkelig sikret dersom den ene samboeren dør. Derfor kan det være viktig å ta noen grep for å sikre hverandre, sier Incedursun til Dinside.

Én måte samboere kan sikre hverandre på, er å skrive testamente. Har dere ikke opprettet testament, har dere ingen rett til å arve hverandre såfremt dere ikke har felles barn.

Hvis dere har, har hatt eller venter felles barn, vil gjenlevende samboer kun ha rett til å arve fire ganger grunnbeløpet i folketrygden. Har dere felles barn, kan du også på visse betingelser sitte i uskiftet bo med felles bolig, bil og fritidseiendom som dere begge har disponert.

– Et testament kan være god hjelp i en vanskelig situasjon, sier Incedursun.

Vurdér livsforsikring

Forbrukerøkonomen trekker videre fram livsforsikring som god å ha, dersom en samboer dør før den andre.

– Noen ganger må den som står igjen selge boligen, og det kan være en tøff påkjenning i en ellers tung tid. Derfor kan livsforsikringen være helt avgjørende for om den etterlatte kan beholde boligen sin, og opprettholde den levestandarden vedkommende er vant til, sier hun, og utdyper:

– Mange utsetter å tenke på livsforsikring til de blir eldre, men livsforsikring er aktuelt for voksne i alle aldre. Det er viktig at den tegnes før uhellet er ute, da den kan komme godt med ved dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer