Gjeld for gjenlevende

Samboer-dødsfall kan gi boligsmell

Hva skjer med felles bolig hvis den ene samboeren dør og avdøde ikke har betalt sin del av gjelda?

SITTER MED HELE REGNINGA: Felles bolig kan bli for dyr for den ene samboeren dersom den andre dør. Derfor bør samboerpar ta grep for å sikre den som måtte sitte igjen. Foto: Shutterstock/NTB
SITTER MED HELE REGNINGA: Felles bolig kan bli for dyr for den ene samboeren dersom den andre dør. Derfor bør samboerpar ta grep for å sikre den som måtte sitte igjen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Min samboer og jeg har kjøpt bolig sammen. Jeg har betalt ned hele min del av lånet, mens han skylder to millioner som han fortsatt betaler ned på hver måned. Vi eier like mye hver av huset, altså 50/50.

Hva skjer med hans del av boligen og lånet dersom han dør - arver jeg da gjelda hans, selv om jeg er gjeldfri på min del av boligen vår?

Dette spørsmålet er stilt via nettjenesten Advokatenhjelperdeg.no.

Kan ende med salg

Advokat Stig Rune Østgaard svarer at med mindre du samtykker til ansvar for avdødes samboers gjeld, vil du ikke overta gjelda i et slikt tilfelle.

Men når en låntaker dør, vil lånegiver (banken) be om innfrielse av gjelda, hvilket gjøres i den sikkerheten som er gitt for lånet, som i dette tilfelle vil være boligen.

Selv om avdøde eier kun halvparten av boligen, kan dette ende med at boligen må selges, om ikke lånet til banken kan innfris på annet vis, svarer advokat Østgaard videre.

Alternativt kan gjenlevende ta over resterende del av boligen ved å kjøpe den andre delen av boligen og/eller ta over avdødes gjeld.

– Samboere bør sikre hverandre

Derya Incedursun, advokat og forbrukerøkonom i Nordea, forklarer at selv om gjenlevende samboer kan overta avdødes gjeld og beholde boligen, er det ikke alle som har økonomi til det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer