Samboere betaler dobbel avgift

DYR BIL: Skal du overta bilen som står i eksens navn risikerer du å måtte betale ny omregistreringsavgift selv om du eier halve bilen fra før. Se hvordan du sikrer deg.

Publisert
Sist oppdatert

Enten du kjøper en ny eller brukt bil, må du betale avgift til staten for å få nytt vognkort. Og avgiften er høy, du må minimum betale 1.343 kroner, mens øvre grense i dag ligger på 19.190 kroner.

Omregistreringsavgiftens størrelse fastsettes med utgangspunkt i årstallet for førstegangsregistrering, målt mot bilens vekt. Den store urettferdigheten oppstår når du har spleiset på bil sammen med kjæresten din – og ikke står registrert som medeier.

Spleiselag

Når boligbehovet er dekket velger mange samboere å spleise på bil. Normalt er det imidlertid kun ett navn som står oppført på bilens vognkort, og det er den av samboerne som har navnet sitt der som blir regnet som bilens egentlige eier.

Hvis forholdet ryker, og den samboeren som ikke har bilen registrert i sitt navn vil overta bilen, må hun eller han dermed betale full omregistreringsavgift på nytt – på sin egen bil. Og dette gjelder selv om vedkommende faktisk har betalt halve bilen og delt alle utgiftene under samboerforholdet. Ektefeller slipper dette.

Ifølge reglene slipper du bare å betale avgift.

  • .. når bilen har vært registrert på forrige eier i mindre enn to måneder,
  • .. mellom foreldre og barn ved dødsfall og fullt skifte (må foreligge skifteattest). Merk at fritaket ikke gjelder ved forskudd på arv, samt
  • ..ved overtakelse fra ektefelle.
I utgangspunktet faller altså samboere utenfor, men det har heldigvis oppstått et smutthull mange bør benytte seg av.

Bli medeier

- Dersom det kun står en eier oppført i motorvognregisteret er dere dessverre låst, sier Vera B. Pedersen, rådgiver ved motorvognavgiftsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet. I så fall må omregistreringsavgiften betales på nytt. - Og dette gjelder ikke bare ved vanlig samlivsbrudd, det samme vil også gjelde om den bilen står registrert på skulle dø, og den gjenlevende vil overta bilen.

- Regelverket ble imidlertid endret til 2003 slik at det nå kan stå to navn registrert i motorvognregisteret. Det vil si at en står som eier, mens den andre står som medeier. Har dere gjort dette, vil dere slippe å betale ny omregistreringsavgift dersom en av dere skal overta bilen på egenhånd.

Men hva med de som allerede har bilen registrert på kun en person?

- Regelendringen har ingen tilbakevirkende kraft, dermed må de som faller i den situasjonen dessverre betale full omregistreringsavgift, avslutter Pedersen.

Mer om bilkjøp:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer