Samboere ikke likestilt med gifte

Ny lovgivning til tross – det er fortsatt viktig for samboere å trygge økonomien seg i mellom.

Samboere må regne med litt mer papirarbeid hvis de vil sikre seg samme sikkerhet som gifte. Foto: Foto: Colourbox.com
Samboere må regne med litt mer papirarbeid hvis de vil sikre seg samme sikkerhet som gifte. Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny lovgivning fra 2009 sikrer samboere med felles barn arv dersom den ene faller fra. Men ikke la dette blir noe hvilepute. Det er fortsatt langt igjen før samboere er likestilt med gifte, både i forhold til samlivsbrudd og dødsfall.

DinSide har sett nærmere på hvor mye du arver hvis samboeren din går bort.

Samboere kommer skjevere ut i større arveoppgjør

Loven fra 2009 gir samboende med felles barn en arverett på inntil 4G. Folketrygdens grunnbeløp er 82.122 kr per 1. mai 2012. Det betyr at gjenværende samboer har krav på inntil 328.488 kr dersom partneren faller fra. Arveretten er begrenset til felles bolig, bil og fritidseiendom.

Som ektefelle har du krav på 1/4 av arvens totale størrelse. Dersom den økonomiske verdien av arven er høyere enn 1,3 millioner kroner, vil en etterlatt ektefelle etter loven få mer enn en etterlatt samboer.

Er arven på 6 millioner kroner vil en samboer lovmessig ha krav på 328.488 kr, mens en ektefelle vil ha krav på 1,5 millioner kroner etter arveloven.

Med andre ord: Jo større verdier, jo viktigere er det at at samboere sikrer hverandre gjennom testamenter og gjensidige avtaler.

Sjekk hvor stor arveavgiften blir med vår kalkulator

Så mye arver du

Om man har felles barn eller ikke, har mye å si for hvor stor arv du får som samboer. Foto: Tuva Moflag
Om man har felles barn eller ikke, har mye å si for hvor stor arv du får som samboer. Foto: Tuva Moflag Vis mer

Klikk på tabellen for å se en større versjon.I eksemplene over vil det koste fra 500.000 til 1.500.000 kroner å kjøpe ut et særkullsbarn. Det er viktig å ha i bakhodet når man planlegger økonomien som samboere, spesielt hvis man ønsker å beholde felles bolig etter et dødsfall.

Livsforsikringer kan være redningen

Livsforsikringer kan gi et kjærkomment økonomisk tilskudd hvis man blir alene, og forklaringen er enkel:

Livsforsikringer vil holdes utenom arven fra avdøde. Derfor er livsforsikringer spesielt godt egnet for å sikre felles bolig hvis den ene dør. Men også her er det forskjell på samboere og ektefeller, fordi samboere aktivt må ta et valg for å sikre hverandre, mens ektefellene automatisk er sikret:

  • Ektefeller: Gjennom Forsikringsavtaleloven vil ektefelle automatisk motta utbetaling etter livsforsikringer avdøde måtte ha gjennom jobb eller privat, med mindre noe annet er bestemt. Her er altså hovedregelen at ektefellen skal ha, med mindre dere aktivt har avtalt noe annet
  • Samboere: Dersom du ønsker at din samboer skal få pengene som utbetales fra dine livsforsikringer, er det viktig at du oppgir din samboer som begunstiget til forsikringsselskapet. Dette skjer altså ikke automatisk. Her er altså hovedregelen at samboeren din ikke får noe, med mindre du selv presiserer dette.
Mer om forsikring: Liten løgn kan fort blir dyr

Pengedoktoren Agnes Bergo opplever at samboere og gifte tenker helt forskjellig. Foto: Virre Dahl
Pengedoktoren Agnes Bergo opplever at samboere og gifte tenker helt forskjellig. Foto: Virre Dahl Vis mer


Samboere mer opptatt av barna

Men det er slett ikke alle som er så opptatt av å sikre samboeren. Pengedoktoren Agnes Bergo opplever en markant forskjell mellom samboere og gifte:

– Blant de parene jeg treffer i min praksis, er det stor forskjell på hva samboere og gifte ønsker med tanke på arv. Samboere ønsker i hovedsak å tilgodese barna, mens ektepar først og fremst tenker på hverandre, sier Bergo og fortsetter,

– Her er det jo ikke noe som er riktig eller galt. Det handler bare om å være bevisst på hvilke konsekvenser de valgene man tar vil få og innrette seg deretter, råder Bergo.

Felles økonomi? Slik får dere kontroll over regningene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer