Samboere må dele rentefradraget selv

Hjelper ikke at dere endret selvangivelsen i fjor.

RENTER: Rentene du betaler på ulike lån, gir grunnlag for skattefradrag på selvangivelsen. Sørg for at samboeren din ikke stikker av med pengene du har krav på.  Foto: COLOURBOX
RENTER: Rentene du betaler på ulike lån, gir grunnlag for skattefradrag på selvangivelsen. Sørg for at samboeren din ikke stikker av med pengene du har krav på. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom skattefradraget på gjeldsrenter får nordmenn redusert skatten med tusenvis av kroner. Desto viktigere er det å sjekke at det forhåndsutfylte beløpet i selvangivelsen stemmer.

For å rette opp rentefradraget, må du endre post 3.3.1/4.8.1 i selvangivelsen. Skattetetaten har laget en video som enkelt forklarer hvordan dere gjør det. Husk at endringen må gjøres i selvangivelsen til begge parter.

Det er verdt å merke seg at manuelle endringer du la inn i fjor ikke er lagret. Her er det altså viktig å følge med hvert år.

Les også: Fem poster alle bør sjekke

Innrapporteres bare på én

START TIDLIG:  Anne Kirkhusmo og Skatteetaten oppfordrer alle som skal gjøre endringer på selvangivelsen til å starte så tidlig som mulig, og til å legge inn endringene elektronisk.  Foto: Skatteetaten
START TIDLIG: Anne Kirkhusmo og Skatteetaten oppfordrer alle som skal gjøre endringer på selvangivelsen til å starte så tidlig som mulig, og til å legge inn endringene elektronisk. Foto: Skatteetaten Vis mer


Når flere har lån sammen og banken innrapporterer beløpet på bare én av låntakerne, må låntakerne selv fordele fradraget mellom seg i selvangivelsen etter ansvarsforhold.

For samboere byr det derfor på litt ekstra arbeid hvert år å få rentene fordelt riktig. Det er din plikt å sørge for at selvangivelsen er riktig, derfor skal rentene fordeles i henhold til reelt ansvar for lånet.

- For samboere kan gjeldsrenter kun føres til fradrag hos den samboeren som er ansvarlig for gjelden. Hvis begge samboerne er ansvarlig for gjelden i samme tidsrom, vil rett til rentefradrag følge av en intern avtale om ansvaret for gjelden. Hvis det ikke foreligger en avtale, deles rentefradraget likt mellom samboerne når begge er ansvarlige for gjelden overfor kreditor. Det samme gjelder for nygifte som ikke lignes som ektefeller, sier Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten til DinSide.

Ektefeller og meldepliktige samboere trenger ikke å følge samme regler. De kan dele gjeldsrentene som de selv vil.

Les også: Mange samboere er dårlig sikret økonomisk

Sjekk at alle renter er med

Renter på kredittkortgjeld, studielån og boliglån skal være forhåndsutfylt i selvangivelsen. Det er likevel din oppgave å kontrollere at skattemyndighetene har samlet inn korrekte opplysninger.

Skatteetaten får heller ikke med seg alt. Renter på gjeld til privatpersoner og arbeidsgiver ikke er forhåndsutfylte i selvangivelsen. Disse opplysningene kan også bety betydelige summer tilbake på skatten, slik at det er viktig å få med seg. Opplysningene fører du selv opp i post 3.3.1.

Merk at du kan bare kreve fradrag for renter som ble betalt i 2013. Har du renter som forfalt i 2013, men ble betalt først i 2014, får du fradrag for disse rentene først til neste år. Eksempler kan være en renter på kredittkortet som skulle vært betalt i romjulen, men som først ble betalt i januar 2014.

DinSide gir deg flere tips til selvangivelsen 2013

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer