Samboere må dele rentefradraget selv

Hjelper ikke at dere endret selvangivelsen i fjor.

RENTER: Rentene du betaler på ulike lån, gir grunnlag for skattefradrag på selvangivelsen. Sørg for at samboeren din ikke stikker av med pengene du har krav på.  Foto: COLOURBOX
RENTER: Rentene du betaler på ulike lån, gir grunnlag for skattefradrag på selvangivelsen. Sørg for at samboeren din ikke stikker av med pengene du har krav på. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom skattefradraget på gjeldsrenter får nordmenn redusert skatten med tusenvis av kroner. Desto viktigere er det å sjekke at det forhåndsutfylte beløpet i selvangivelsen stemmer.

For å rette opp rentefradraget, må du endre post 3.3.1/4.8.1 i selvangivelsen. Skattetetaten har laget en video som enkelt forklarer hvordan dere gjør det. Husk at endringen må gjøres i selvangivelsen til begge parter.

Det er verdt å merke seg at manuelle endringer du la inn i fjor ikke er lagret. Her er det altså viktig å følge med hvert år.

Les også: Fem poster alle bør sjekke

Innrapporteres bare på én

Når flere har lån sammen og banken innrapporterer beløpet på bare én av låntakerne, må låntakerne selv fordele fradraget mellom seg i selvangivelsen etter ansvarsforhold.

For samboere byr det derfor på litt ekstra arbeid hvert år å få rentene fordelt riktig. Det er din plikt å sørge for at selvangivelsen er riktig, derfor skal rentene fordeles i henhold til reelt ansvar for lånet.

- For samboere kan gjeldsrenter kun føres til fradrag hos den samboeren som er ansvarlig for gjelden. Hvis begge samboerne er ansvarlig for gjelden i samme tidsrom, vil rett til rentefradrag følge av en intern avtale om ansvaret for gjelden. Hvis det ikke foreligger en avtale, deles rentefradraget likt mellom samboerne når begge er ansvarlige for gjelden overfor kreditor. Det samme gjelder for nygifte som ikke lignes som ektefeller, sier Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer