Samboere og skatt

Samboere regnes som enslige av ligningskontoret. Mange lurer imidlertid på hva de skal gjøre når de har kjøpt en leilighet sammen og har felles gjeld. Hvordan skal for eksempel gjeldsrentene fordeles? Vi har sett på reglene.

Publisert

Kjærestepar (samboere) som bor sammen, uten å ha felles formue eller gjeld, lignes som enslige, i praksis vil det si at de leverer hver sin selvangivelse. Alt er enkelt og greit.

Stadig flere kjøper imidlertid leilighet eller bil sammen, og lurer derfor på hvordan de skal fordele gjelden på selvangivelsen. Dere har jo fremdeles hver deres selvangivelse. Vi har sett på reglene.

Alt ditt er ditt

Alt dere eier i felleskap, skal føres opp i hver deres selvangivelse, med den andelen dere selv eier. Felles gjeld, som begge er ansvarlige for, skal som hovedregel føres opp med en halvpart på hver. Dette gjelder imidlertid ikke hvis de faktiske eierforholdene er annerledes, dette må dere imidlertid dokumentere!

Eier du 25 prosent av boligen, og samboeren 75 prosent, blir fordelingen den samme i selvangivelsen. Rentefradragene skal så fordeles etter samme forhold som gjelden. Du får bare fradrag for rentene av din egen gjeld.

Får du forhåndsutfylt selvangivelse må du altså passe på at din andel av gjelden og gjeldsrentene er fordelt riktig. Står hele gjelden registrert på din samboer må du være rask med å få rettet opp feilen og kreve en annen fordeling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer