Samboertips: Del rentene

SKATT: Eier du leilighet eller bil sammen med kjæresten? Da må dere huske å dele på gjeldsrentene.

Publisert
Sist oppdatert

Er du samboer regnes du som enslige av likningskontoret. Det er altså viktig å være klar over at dere IKKE blir likestilt med ektefeller.

Bor dere sammen uten å ha felles formue eller gjeld, er det derfor bare å levere hver sin selvangivelse. Men har du derimot kjøpt bolig eller bil sammen med kjæresten - og betalt din andel av låneavdragene, må du passe på at din andel av gjelden og gjeldsrentene er riktig fordelt.

Står hele gjelden registrert på din samboer må du være rask med å få rettet opp feilen, og kreve en annen fordeling.

Hvem eier hva?

Alt dere eier i felleskap skal føres opp i hver deres selvangivelse med den andelen dere selv eier. Felles gjeld som begge er ansvarlige for, skal som hovedregel føres opp med en halvpart på hver. Men, dette gjelder ikke hvis de faktiske eierforholdene er annerledes.

EKS: Eier du 25 prosent av boligen, og samboeren 75 prosent, blir fordelingen den samme i selvangivelsen. Rentefradragene skal så fordeles etter samme forhold som gjelden.

Husk at likningskontoret ikke kan gjette seg til hvilken eierbrøk dere har. Dere er altså selv nødt til å si i fra hvilken fordelingsnøkkel dere har valgt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer