Samboertips: Del rentene

SKATT: Eier du leilighet eller bil sammen med kjæresten? Da må dere huske å dele på gjeldsrentene.

Publisert
Sist oppdatert

Som samboer regnes du som enslig av likningskontoret. Bor dere sammen uten å ha felles formue eller gjeld, er det derfor bare å levere hver sin selvangivelse.

Faller du derimot i den gruppen som eier bolig eller bil sammen med kjæresten, må dere passe på at din andel av gjelden og gjeldsrentene er riktig fordelt. Står hele gjelden registrert på din samboer må du være rask med å få rettet opp feilen, og kreve en annen fordeling.

Hvem eier hva?

Alt dere eier i felleskap skal føres opp i hver deres selvangivelse med den andelen dere selv eier. Felles gjeld som begge er ansvarlige for, skal som hovedregel føres opp med en halvpart på hver. Men, dette gjelder ikke hvis de faktiske eierforholdene er annerledes.

EKS: Eier du 25 prosent av boligen, og samboeren 75 prosent, blir fordelingen den samme i selvangivelsen. Rentefradragene skal så fordeles etter samme forhold som gjelden.

Husk at likningskontoret ikke kan gjette seg til hvilken eierbrøk dere har. Dere er altså selv nødt til å si i fra hvilken fordelingsnøkkel dere har valgt.

Kun fradrag for renter av egen gjeld

Som "vanlig" samboer kan du ikke kreve fradrag for gjeldsrentene til samboeren. Og dette gjelder selv om dere skulle ha en intern avtale om at du skal betale hans eller hennes renter. Dette gjelder også om du har kausjonert for din samboers gjeld.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer