Samler seg blakke

Noen veldedige organisasjoner bruker alle pengene du ga til å samle inn penger.

Det mangler ikke på behov:  Det mangler ikke på folk som godt kunne betenkes med en julegave, som disse flyktningene i Kongo. Men det kan virke som noen organisasjoner bruker uforholdsmessig mye penger på å samle inn penger. Foto: Julien Harneis - Lisens
Det mangler ikke på behov: Det mangler ikke på folk som godt kunne betenkes med en julegave, som disse flyktningene i Kongo. Men det kan virke som noen organisasjoner bruker uforholdsmessig mye penger på å samle inn penger. Foto: Julien Harneis - Lisens Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner deg kanskje igjen i denne historien: Du gir bort et pengebeløp til en ideell organisasjon og håper pengene vil bli brukt til å hjelpe narkomane i storbyene, kvinner på landsbygda i Afrika eller skibbruddne i Norskehavet. Etter at du har ytt din skjerv blir du i årevis bombardert med forespørsler om å gi mer. Du får minst 50 tiggerbrev. Du får telefoner fra tydeligvis innleide telemarketingselskaper. Du får medlemsbladet. Etter en tid må du konkludere med at organisasjonen du ville støtte tydeligvis har brukt alle pengene du ga dem på å forsøke å få deg til å gi mer.

Høye innsamlingskostnader

I alt 41 organisasjoner melder nå inn sine regnskapstall til Innsamlingskontrollen. Regnskapene skal være ført i henhold til God regnskapsskikk for veldedige organisasjoner og de skal være revisorgodkjent.

De rapporterer blant annet hvor mye penger de har brukt til anskaffelse av midler. De rapporterer også hvor mye de har samlet inn. Flere organisasjoner melder at de har brukt mer på anskaffelse enn de har samlet inn. Blant annet melder Flyktningehjelpen at de har brukt 46 millioner kroner på å samle inn 31 millioner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer