Ført feil timer i meldekortet til Nav?

Sånn finner Nav ut hvor mye du faktisk har jobbet

I verste fall kan du bli anmeldt for trygdesvindel.

FEIL TIMER? Nav har etterhvert gode metoder for å avdekke om det du fører opp i meldekortet, faktisk stemmer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FEIL TIMER? Nav har etterhvert gode metoder for å avdekke om det du fører opp i meldekortet, faktisk stemmer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år er dagpenger blant topp tre stønadsområder hvor Nav Kontroll avdekker mest svindel. I verste fall ender det med anmeldelse og ubetinget fengsel.

En svært vanlig måte å jukse til seg dagpenger på, er å jobbe uten å føre opp timene på meldekortet man sender inn til Nav.

Men de siste årene har de fått stadig bedre metoder for å avdekke om du har jobb og inntekt som du ikke har informert Nav om.

Dagpengesvindel for 100 millioner kroner

En person som er arbeidsledig og mottar dagpenger fra Nav, sender hver 14. dag et meldekort til Nav, hvor personen fører opp eventuelle arbeidstimer han eller hun har hatt. Disse timene blir så trukket fra dagpengene man får utbetalt.

Enkelte kan kanskje la seg friste til å føre opp færre timer enn det man faktisk har jobbet - ikke minst med tanke på at hele dagpengebeløpet forsvinner hvis man jobber mer enn et visst antall timer. Da er det greit å være klar over at Nav har sine metoder for å oppdage dette.

Nav Kontroll består av omlag 125 personer som jobber for å forebygge og avdekke trygdesvindel. Og dagpenger er et av tre områder hvor de avdekker mest trygdesvindel hvert år.

- I 2015 og 2016 er det hvert av årene avdekket og anmeldt dagpengesvindel for rundt 100 millioner, forteller Sverre Lindahl, direktør i Nav Kontroll til Dinside.

De som står bak svindelen blir normalt anmeldt, eller må betale tilbake beløpene som de ikke hadde krav på.

Lindahl legger til av svindel over 1G, som per i dag tilsvarer 93.634 kroner, normalt dømmes til ubetinget fengsel.

Slik oppdager Nav at du har jobbet for mye

Det er spesielt en metode som har gjort at Nav de siste årene mye enklere enn før har kunnet avdekke hvem som lurer til seg ekstra dagpenger:

Den såkalte registersamkjøringen. I 2013 ble det nemlig åpnet for masseinnhenting av informasjon fra flere registre, som så samkjøres og man kan finne relevant informasjon om personer.

Dette, kombinert med A-ordningen, som ble innført i 2015 og innebærer at arbeidsgiver hver måned melder inn arbeidstakers arbeidstimer og inntekt – en a-melding. Dette er svært gode verktøy for Nav Kontroll.

- Dette er den viktigste kilden for å sjekke om de som mottar dagpenger har jobbet mer enn de har ført opp i meldekortet. Når vi kjører søk får vi opp lister med avvik mellom det brukere har oppgitt i meldekortet, og det arbeidsgiver har innrapportert, forteller Lindahl.

Han legger til at de normalt ikke kjører søk på en og en person, men at det søkes på hele databasen, som består av rundt 60.000 dagpengemottakere månedlig.

Hva med feil eller misforståelser?

Sverre Lindahl påpeker at de ser nærmere på avvikene som dukker opp etter slike søk, før de konkluderer med noe.

- Vi vil sortere avvikene, og se om det er snakk om noen logiske avvik- Det er også viktig å huske på at det kan være gjort feilinnrapporteringer fra arbeidsgiver. Altså må vi også sjekke med arbeidsgiver om informasjonen stemmer, sier Lindahl.

Hvis de fortsatt finner feil, vil deres forvaltningsenhet varsle brukeren.

- Enten gir personen oss en holdbar forklaring, og hvis ikke vil vi kreve pengene tilbake, eller anmelde forholdet, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer