Sannheten om rødt kjøtt

Rødt kjøtt er godt, men farlig.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse gjort av The US National Cancer, har mennesker som spiser store mengder rødt kjøtt en høyere risiko for å dø tidlig enn de som ikke gjør det. I studien deltok hele 545.653 kvinner og menn, hvor 71.252 døde i løpet av den tiårs-perioden studien varte.

Undersøkelsen, publisert i Archives of Internal Medicin, viste at et kosthold som inneholdt cirka 165 gram rødt kjøtt eller bearbeidet kjøtt hver eneste dag, ga en generelt høyere risiko for tidligere død. Dette var da sammenlignet med dem som spiste en liten mengde, tilsvarende 25 gram, av samme type kjøtt. Studien la også frem at de som spiste den høyeste mengden av hvitt kjøtt fortsatt hadde lavere risiko generelt for tidligere død, enn de som spiste den minste mengden rødt kjøtt. Hadde inntaket av rødt kjøtt blitt redusert til cirka 25 gram per dag, kunne hele 11 prosent av dødsfallene hos menn og 16 prosent hos kvinner vært unngått.

Kylling forlenger livet

Kreftfremkallende

Det finnes flere teorier om hvorfor rødt kjøtt påvirker kroppen vår i negativ retning, og mest sannsynlig finnes det ikke et enkelt svar på dette. Rødt kjøtt inneholder mettet fett, som har blitt assosiert med tarmkreft, brystkreft og hjerte- og karsykdommer. Flere dyreforsøk har vist at kjøtt stekt på høy varme kan danne stoffer som induserer kreft. Konverseringsmidler i bearbeidet kjøtt har også vist seg å ha ugunstig effekt i forhold til ulike kreftformer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer