Konfirmasjon: Hvordan holde tale?

- Sats på en bærende idé framfor oppramsing

Slik holder du konfirmasjonstale.

KORT OG POENGTERT: Konfirmasjonstalen behøver ikke være en detaljert gjennomgang av konfirmantens barndom. Forberedelse er viktig, samt en god idé. Foto: Bogdan Sonjachnyj/Shutterstock/NTB scanpix
KORT OG POENGTERT: Konfirmasjonstalen behøver ikke være en detaljert gjennomgang av konfirmantens barndom. Forberedelse er viktig, samt en god idé. Foto: Bogdan Sonjachnyj/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

I mai og september er det høysesong for konfirmasjon. Det lønner seg å forberede seg i tide dersom man skal holde talen.

Det er ikke alle som er vant til å snakke i forsamlinger, og noen vil nok grue seg litt for å gripe ordet ved en slik høytidelig anledning.

Det er det ingen grunn til, mener Mina Gerhardsen. Hun ga nylig ut boka «Å lykkes med taler».

- Still forberedt

Gerhardsen har vært taleskriver for noen av Norges mest kjent politikere. I tillegg har hun selv stått på talerstolen utallige ganger. Hun har blant annet vært generalsekretær i Actis, rådgiver i Røde Kors og statssekretær både ved statsministerens kontor og i kulturdepartementet. I dag jobber hun som kommunikasjonsdirektør i Norad.

- Det viktigste for å lykkes med en tale er å stille forberedt og kunne innholdet i talen så godt at du klarer å framføre som planlagt, selv om du er litt skjelven inni.

På en konfirmasjonsfest er det kun tilhørere som vil deg vel. Det er det viktig å huske på. Om hjertet likevel banker hardt, ta noen dype åndedrag før du skal snakke. Det roer ned kroppen, skriver hun i en e-post til Dinside.

Gerhardsen anbefaler å teste talen ved å lese den høyt på forhånd, ikke bare se igjennom.

LES HØYT: Mina Gerhardsen har skrevet bok om talekunst. Hun råder konfirmasjonstaleren til å være kortfattet, ha en bærende idé og å øve seg først. Foto: Siw Herbrandsen Pessar
LES HØYT: Mina Gerhardsen har skrevet bok om talekunst. Hun råder konfirmasjonstaleren til å være kortfattet, ha en bærende idé og å øve seg først. Foto: Siw Herbrandsen Pessar Vis mer

Unngå «morsomme» historier

Som mor, far eller slektning sitter du sikkert på en mengde historier og episoder fra konfirmantens barndom. Da kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne.

- Si noe interessant! Begynn med et sitat, dikt eller en morsom opplevelse eller egenskap ved dagens æresgjest som du kan bygge talen videre på, framfor «kjære konfirmant, i dag er det en stor dag». Talen blir også bedre om du har en bærende idé framfor en oppramsing av livet fra fødsel til i dag, som «5 grunner til at du er vår favorittkonfirmant» eller «3 ting som er viktig å ha med seg i livet».

Noen historier bør du kanskje likevel avstå fra, om den gode stemningen rundt bordet skal holde seg.

- Konfirmantene er i den alderen der vi er mest flaue, så jeg ville droppet de pinlige episodene. Målet med en konfirmasjonstale er jo at konfirmanten skal bli stolt og glad på sin store dag, ikke brydd. Men morsomme historier er alltid fint, så lenge hovedpersonen også kan le av det.

Helst ikke «da jeg selv var ung»

En klassiker på konfirmasjonsfesten er at den voksne taleren legger ut om sin egen ungdomstid og kanskje sammenligner den med nåtiden.

Det skal man være forsiktig med, mener Gerhardsen.

- Talen bør handle om konfirmanten og kanskje litt om framtidsperspektiv. En feil mange gjør i konfirmasjoner eller jubileumstaler er å gjøre seg selv til hovedperson i talen, ved å snakke for mye om sin egen erfaring. Å trekke noen tidslinjer er selvsagt innafor, men det er konfirmantens dag. Taleren sin jobb er å bidra til det.

Gi deg i tide

Det er viktig å stoppe før tilhørerne begynner å pirke i maten. Fem minutter er mer enn nok, ifølge Mina Gerhardsen.

Og når du nærmere deg slutten, er det viktig å la det suse litt under vingene og ikke bare avslutte med et «takk» eller «det var alt jeg hadde å si».

- Konfirmasjon er en anledning som gir mulighet til å bruke litt større ord enn vi gjør til hverdags. Her bør man benytte sjansen til å løfte talen skikkelig til slutt. «Takk for oppmerksomheten» tar lufta ut av en god tale. Humor er bra, men på denne dagen er det og lov med store ord om kjærlighet, lykkeønskninger og råd for livet som kommer. Lån ord fra andre eller snakk fra hjertet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer