Se alt det rare folk forsøker å smugle

Se Tollvesenets elleville tollbeslag.

BAVIANSKALLE: Denne hodeskallen med kjeve fra en bavian ble funnet i en postpakke, sendt fra Sør-Afrika til Rogaland. Foto: TOLLETATEN
BAVIANSKALLE: Denne hodeskallen med kjeve fra en bavian ble funnet i en postpakke, sendt fra Sør-Afrika til Rogaland. Foto: TOLLETATEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi hører stadig om narkotika, sigaretter og alkohol som blir tatt ved forsøk på smugling inn i landet. Ifølge Tolletaten er det aldri tidligere beslaglagt så mye amfetamin som i 2015, og de rapporterer om en flom av sigaretter - og mye dopingmidler.

Men det er også veldig mange andre ting som forsøkes ført inn i landet, som blir stoppet og beslaglagt av ulike grunner.

Vi gir deg noen av de merkeligste beslagene gjort av Tolletaten i året som har gått.

MER MERKVERDIGHETER: Her er årets «beste» smuglere i 2012 og årets rareste fra sommeren 2015

Pass, fisk og sporer

Utover de sedvanlige beslagene av alkohol, dop og sigaretter, ble det også i 2015 beslaglagt:

  • 25,7 tonn fisk
  • 10.751 frø og soppsporer til dyrking av narkotiske planter og sopper
  • 37.831 falske merkevarer
  • 19 pass
  • 3.835 planter som står på lista over truede arter (CITES)
  • 11 levende pattedyr

Ifølge fagavdelingen i Tolletaten er det som står oppført som CITES-planter oftest tabletter/kapsler med innhold av planter som er CITES-regulert, for eksempel Hoodia Gordonii og orkideen Dendrobium, samt noen eksemplarer av kaktus.

De levende pattedyrene i statistikken er hovedsakelig hunder.

Bavianskalle!

Et av de mer kuriøse tingene vi har sett av beslag gjort av Tolletaten, er bavianskalle!

Den ble funnet i en postpakke.

- Tollen i Oslo stoppa sendinga fra Sør-Afrika til Rogaland, og tolleren fant en hodeskalle fra en bavian, skriver Tolletaten om beslaget.

Ikke aner vi hvorfor noen ville sende en bavianskalle til Rogaland, men om du lurer på hvorfor denne pakken ble stoppet, så er det fordi det ikke er lov å importere dyr som står på lista over truede dyr- og plantearter (CITES), uten egen eksporttillatelse fra avsenderlandet.

FORBUDTE FISKEFLUER: Fiskefluene er laget med fjær fra en truet fugleart: Brokadehanen, også kjent som jungelhane. Foto: TOLLETATEN
FORBUDTE FISKEFLUER: Fiskefluene er laget med fjær fra en truet fugleart: Brokadehanen, også kjent som jungelhane. Foto: TOLLETATEN Vis mer


Fiskefluer

Vi har tidligere nevnt at det er gjort store beslag av fisk, men også fiskefluer står på menyen over de mer kuriøse beslagene.

Det er snakk om 284 fiskefluer som er stoppa i tollen på Bergen lufthavn.

Problemet? Flugene er laget av forbudte fjær.

- Fiskefluene inneholdt fjær fra brokadehanen og er kjent som jungelhane. Fjærene står på lista over truede arter (CITES), forteller kontorsjef Åge Skår i tollkontrollen på Bergen lufthavn i en pressemelding fra Tolletaten.

Fiskefluene ble funnet i en sending fra Kenya via Dubai, og mottakeren er bosatt i Hordaland.

Det vites ikke om jungelhanefjær har bedre fangstegenskaper enn andre typer fjær, men den truede dyrearten blir fanget ulovlig i India på grunn av fjærene på nakken.

IKKE HELT KJØTTKVOTEN ...: Elgen ble forsøkt bortforklart som «jernhest», men viste seg altså å være en elg på 360 kilo ... Foto: TOLLETATEN
IKKE HELT KJØTTKVOTEN ...: Elgen ble forsøkt bortforklart som «jernhest», men viste seg altså å være en elg på 360 kilo ... Foto: TOLLETATEN Vis mer


Litt mye kjøtt ...

De fleste som har Harryhandlet en eller annen gang, kjenner til kjøttkvotene. Du kan ha med deg maks ti kilo kjøtt, kjøttvarer, ost og andre matvarer.

Elgen på 360 kilo elgkjøtt som ble stoppet i trøndelag var litt utenfor denne kvoten, kan man si ...

Dette skriver Tollvesenet om beslaget:

«Tirsdag 15.september ble en toller på patrulje i Trondheim oppmerksom på en bil som kom kjørende på fylkesvei 72. Kort tid etterpå ble bilen stanset sammen med en bil med en større skaphenger, som tollerne mistenkte den kjørte i følge med.

Først opplyste sjåføren av bilen med henger at han kun hadde en «jernhest» med seg. Da hengeren ble åpnet kom det imidlertid til syne en hel elg.

Sjåførene av de to bilene oppga å være i slekt og forklarte at de hadde vært på jakt i Sverige.
Da elgen ble oppdaget innrømmet mennene smuglingsforsøket og at den ene sjåføren hadde kjørt over grensa først for å sjekke om det var tollkontroll.

Elgen hadde blitt skutt samme formiddag, men jegeren hadde ikke mulighet til å flå den i Sverige og hadde da forsøkt å smugle den inn i Norge.

Elgen som viste seg å veie 360 kilo, ble destruert.»

LES OGSÅ: Belter, sko og lommebøker og kosttilskudd: Her er de ulovlige suvenirene du ikke bør kjøpe

CAPRI-SONNE MED EKSTRA «JUICE»: Capri-Sonne er en storselger på grensa, men denne gangen inneholdt juicen noen ekstra bestanddeler ... Foto: TOLLVESENET
CAPRI-SONNE MED EKSTRA «JUICE»: Capri-Sonne er en storselger på grensa, men denne gangen inneholdt juicen noen ekstra bestanddeler ... Foto: TOLLVESENET Vis mer


Capri-Sonne med litt ekstra «juice» ...

Capri-Sonne er en av storselgerne på grensa, i alle fall ut ifra markdsføringen i harryhandelsbutikkene. Men Capri-Sonnen som ble stoppet av tollerne på Svinesund, var noe litt utenom det vanlige.

Det var narkotikahunden Jim som ikke lot seg ikke lure:

«Bilføreren virket veldig utilpass med tollkontrollen på Svinesund på kvelden 3. september og de erfarne tollerne mistenkte smugling. Den norskregistrerte bilen ble kjørt av en 21-åring fra Rogaland. Han fortalte tollerne at han og passasjeren (22) hadde vært en tur i Gøteborg og at de hadde overnattet i bilen.

Narkotikahunden Jim markerte for funn av narkotika i flere esker med juice. Tollerne konstaterte raskt at flere av juicebokser i virkeligheten inneholdt totalt to kilo hasj.»

KANARIFUGLER I FLENG: Tollkontrollen avdekket forsøk på å smugle 67 fugler. Beslaget omfatter 31 kanarifugler, 31 diamantduer, fire vaktler og en ukjent fugl. Foto: TOLLETATEN
KANARIFUGLER I FLENG: Tollkontrollen avdekket forsøk på å smugle 67 fugler. Beslaget omfatter 31 kanarifugler, 31 diamantduer, fire vaktler og en ukjent fugl. Foto: TOLLETATEN Vis mer


Lite hummer og mye kanari ...

Kanarifuglene kom riktignok sjøveien, men der stopper også havforbindelsen denne gang - så ikke mye mer hummer å snakke om.

Rogalendingen hadde med seg hele 67 fugler i bilen, som kom vannveien til Kristiansand.

«Tollerne fikk mistanke da de avdekket 40 duebur og sekker med 175 kilo duefôr i en bil og henger. Bilen kom med ferga fra Danmark til Kristiansand ved midnattstider natt til onsdag.

Tollkontrollen avdekket forsøk på å smugle 67 fugler. Beslaget omfatter 31 kanarifugler, 31 diamantduer, fire vaktler og en ukjent fugl.»

Den 52-årige bilføreren ble overlatt til politiet etter smuglingsforsøket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer