Priser i 2017

Se hva du må regne med å betale mer for i 2017

Og avgiftsøkningene kommer du ikke utenom.

MATPRISER I 2017: Det trenger ikke å bli dyrere å handle dagligvarer i 2017, tror NHO Mat og Drikke. Foto: NTB Scanpix
MATPRISER I 2017: Det trenger ikke å bli dyrere å handle dagligvarer i 2017, tror NHO Mat og Drikke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hva ting koster avhenger av alt fra avgiftsøkninger til markedsutviklingen. Og på dagligvarefronten kan kjedenes priskriger fort føre til store endringer i prisene på enkelte matvarer.

Men hva kan man forvente av priser i det nye året?

Vi har sett nærmere på noen av prognosene og avgiftsendringene for 2017.

Generell prisvekst

Det er normalt at prisene går noe opp fra et år til et annet. I Statistisk sentralbyrå (SSB) sine prognoser for neste år, regner de med en prisvekst på 2,3 prosent. Også i statsbudsjettet for 2017 forventer regjeringen at konsumprisveksten, altså prisutviklingen for et bredt utvalg av varer og tjenester etterspurt av private husholdninger, skal bli på 2,0 prosent.

Det må samtidig nevnes at lønnsveksten kan bli på 2,6 prosent, ifølge SSB.

Høyere matvarepriser?

Enkelte matvarer vil gå opp i pris av det enkle faktum at avgiftene justeres noe opp. Dette gjelder blant annet avgiften på alkoholfrie drikkevarer, som saft og brus, og avgiften på sjokolade- og sukkervarer. Her er det snakk om en økning på 2,1 prosent på det meste - avhengig av vare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer