Se hvor korrupt Norge er

Danmark, Finland og New Zealand er verdens tre minst korrupte land. Norge kommer på en 9. plass.

Publisert
Sist oppdatert

Tranparancy Internationals årlige vurdering av korrupsjon verden over, er nettopp offentliggjort. DinSide har fått tilgang til tallene.

Tre om førsteplassen

Danmark, Finland og New Zealand skal ifølge listen være de tre land i verden med minst korrupsjon. De tre landene deler nemlig 1. plassen, med en karakter på 9,4, der 10 er høyeste.

Norge kommer på en 9. plass, med en karakter på 8,7. Plassen deler Norge med Canada.

Bunnplasseringen på listen deles av Somalia og Myanmar, der korrupsjon er utbredt i store deler av samfunnet. De oppnår en karakter på bare 1,4.

Ti på topp og bunn

Hele listen består av nesten 200 land i hele verden. Under ser du hvilke 10 land som er minst korrupt, og hvilke ti land som er mest korrupt i årets undersøkelse.

Våre skandinaviske naber er mindre korrupte enn oss... Bilde: istockphoto.
Våre skandinaviske naber er mindre korrupte enn oss... Bilde: istockphoto. Vis mer


De ti minst korrupte:
1. Danmark
1. Finland
1. New Zealand
4. Singapore
4. Sverige
6. Island
7. Nederland
8. Sveits
9. Canada
9. Norge

De ti mest korrupte:
168. Laos
172. Afghanistan
172. Chad
172. Sudan
175. Tonga
175. Uzbekistan
177. Haiti
178. Irak
179. Myanmar
179. Somalia

Vestlige bedrifter

Ifølge nyhetsbyrået Reuters mener Transparancy International at de rike landene bør påta seg et større ansvar for å komme korrupsjon til livs - selv om bestikkelser er mest utbredt i fattige land.

Pengene skal nemlig ofte komme fra multinasjonale bedrifter i den vestlige verden, som da bestikker myndighetene i de fattige land.

Sammenliknet med siste åres indeks, er situasjonen imidlertid vesentlig forbedret i Namibia, Syd-Afrika og Swaziland, noe som vitner om at politisk vilje og antikorrupsjons-programmer kan ha en positiv effekt om de implementeres riktig, skriver Transparancy International i pressemeldingen.

Kilde: Transparancy International og Politiken.dk.

Mer om samfunn:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer