Regler for egenmelding:

Se hvor mange dager du kan være hjemme hvis du blir syk

Hvor mange dager du kan være hjemme uten sykemelding fra legen, varierer. Se også hvilke symptomer som spiller inn for om du bør gå på jobb.

HJEMME FRA JOBB? Hvor du jobber, og hvilke symptomer du har, avgjør hvor mange dager du bør holde deg hjemme. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HJEMME FRA JOBB? Hvor du jobber, og hvilke symptomer du har, avgjør hvor mange dager du bør holde deg hjemme. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hoste, kaldsvette og vondt i halsen? Vi er inne i en tiden av året hvor svært mange av oss blir syke.

Da er det greit å vite hvilke regler som gjelder og hvor mange dager du kan være borte fra jobb, enten det er du eller barna dine som er blitt syke.

Antall egenmeldinger?

Det er i folketrygdloven vi finner reglene for hvor mange dager du kan være borte fra jobb uten legeerklæring.

Her har vi oppsummert de viktigste reglene for deg. Det er nemlig en begrensning ikke bare på hvor mange dager du kan være borte før du må til legen og få en sykemelding, men også hvor mange ganger i løpet av et år du kan bruke egenmelding ved sykdom.

  • Hvor lenge må du ha vært ansatt før du kan bruke egenmelding? Du må ha vært ansatt i virksomheten i minst to måneder, før egenmeldingsretten er opparbeidet.
  • Hvor mange egenmeldingsdager har man? Du kan levere egenmelding for inntil tre kalenderdager ved fire fraværstilfeller. Er du syk tre ikke-sammenhengende dager, regnes dette som tre fraværstilfeller. Husk også at hvis du blir syk på en fredag, og fortsatt er syk på mandag, må du til legen for å få sykemelding, siden lørdag og søndag regnes med som egenmeldingsdager.
  • Hvor mange egenmeldingsdager har man i en IA-virksomhet? Jobber du i en IA-bedrift, kan du bruke flere egenmeldingdager før du må få legeerklæring, nærmere bestemt åtte kalenderdager. Det er ingen begrensning på antall sykdomstilfeller du kan benytte egenmelding, men maksgrensa er 24 kalenderdager i løpet av et år.
  • Hva hvis man må gå hjem fra jobb på grunn av sykdom? Siden egenmeldinger kun gjelder for hele dager, kan man ifølge Virke ikke bruke egenemelding hvis man er på jobb og må gå hjem på grunn av sykdom. De skriver videre at selv om arbeidsgiveren i utgangspunktet kan trekke deg for lønn for de timene du ikke er på jobb, vil ofte tariffavtaler ha bestemmelser om korte velferdspermisjoner som gir arbeidstakeren lønn ut dagen. Virke råder også arbeidsplassene som ikke har en tariffavtale om å følge samme praksis.

Dette er Inkluderende arbeidsliv (IA)

Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv er en avtale mellom regjeringen, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. Dagens avtale har en varighet ut 2018.

Intensjonsavtalen skal bidra til å bedre arbeidsmiljøet og styrke jobbnærværet, forebygge og redusere sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.

En IA-virksomhet har tegnet en samarbeidsavtale med NAV, og skal arbeide for målene i intensjonsavtalen.

Sykt barn? Så lenge kan du være hjemme

Det er ikke bare vi voksne som blir syke, og har du syke barn, har du rett på å være hjemme med dem et visst antall dager hvert år.

For sykt barn-dager må du ha vært ansatt i minst fire uker før du har krav på å være hjemme med lønn. Dessuten gjelder reglene generelt for barn under 12 år.

Hvor mange barn du har, og om de har en kronisk sykdom, spiller inn på antallet dager:

  • Har du ett eller to barn, har du krav på 10 dager i året. Har du tre eller flere barn, har du krav på 15 dager i året.
  • Er du alene med omsorgen for ett eller to barn, har du krav på 20 dager i året. Er du derimot alene med omsorgen for tre eller flere barn, har du krav på 30 dager i året.
  • Har du kronisk syke eller funksjonshemmede barn, kan du få ti dager i tillegg for hvert kronisk sykt eller funksjonshemmet barn. Eksempelvis regnes både astma, diabetes og cøliaki som kroniske sykdommer. For å kunne kreve de ekstra dagene, må legen din sende søknad om dette til NAV, som må forhåndsgodkjenne den. Har man kronisk syke eller funksjonshemmede barn, gjelder rettighetene fram til barnet fyller 18 år.

For syk til å gå på jobb?

De fleste kjenner igjen følgende situasjon: Du føler deg ikke frisk nok til å gå på jobb, men heller ikke syk nok til å bli hjemme. For de av oss som kan ta hjemmekontor er det en gunstig løsning, men ikke alle har en slik luksus. Dermed ender det gjerne med at man tropper opp på jobb med vond hals og tette bihuler.

Men når er man egentlig for syk til å gå på jobb? Ifølge Lommelegen bør man bli hjemme hvis man har feber. Er du i tvil om du har feber, bør du måle temperaturen.

Du bør også holde deg hjemme hvis du kan smitte andre ved å gå på jobb. Ikke minst gjelder dette i influensasesongen, ettersom influensa smitter betydelig, ifølge overlege og professor Dag Kvale ved Oslo universitetssykehus.

Også hva slags type jobb man har spiller inn med tanke på smittefaren. Er du forkjølet og har en kontorjobb, vil du kunne gå på jobb. Jobber man derimot med syke mennesker som tåler infeksjoner dårlig, for eksempel sykepleiere, hjelpepleiere og leger, bør man vurdere å bli hjemme ved forkjølelse, ifølge allmennlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer