Se kravene du må tilfredsstille for å få skattefri hjemme-PC

Stikkordet du bør pugge er ”tjenstlig bruk”.

Publisert
Sist oppdatert

Etter skattelovens §§ 5-1 og 5-10 er hovedregelen at alle ytelser en arbeidstaker får av sin arbeidsgiver, er skattepliktig som lønn. Muligheten til å få PC fra arbeidsgiver er et unntak, som er nærmere presisert i Finansdepartementets forskrift av 19. november 1999 nr. 1158 (FSFIN) § 5-15.

Tjenstlig bruk

Arbeidstaker skal altså ikke skattlegges for privat bruk av datautstyr så lenge utplasseringen er begrunnet i tjenstlig bruk. I følge Skatteetaten omfatter tjenstlig bruk alt som fører til leveranse av tekster, beregninger, tegninger og andre maskinelle produkter fra den ansatte til arbeidsgiveren.

Merk deg at kravet til tjenstlig bruk må gjelde den stillingen du har nå, alternativt at du har fått et konkret tilbud om ny stilling i bedriften, der bruk av PC er nødvendig.

Husk at også trening på PCen aksepteres:

”Også øvelsesbruk med sikte på økt ferdighet til å utøve slik produksjon på hjemmemaskin, regnes som tjenstlig bruk. Selv om øvelsesbruken ikke leder til leveranser av produkter som nevnt ovenfor, vil altså slik bruk være tilstrekkelig når arbeidstakeren har et jobbrelatert behov for slik opplæring. Den økte kompetansen skal komme arbeidsgiver til nytte i arbeidstakerens nåværende stilling eller ny stilling i bedriften, dersom dette er avtalt. ”

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer