Se lyst på høstmørket

Klokka er stilt tilbake, november er rett rundt hjørnet og mørketida er definitivt over oss. Slik kommer du deg gjennom den.

MØRKT: Mørketida er over oss.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MØRKT: Mørketida er over oss.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mørkt når du går på jobb og mørkt når du kommer hjem. Du er trøtt, sur og uopplagt, og aller helst skulle du gjerne bare vært hjemme på sofaen. Kjenner du deg igjen? Du er nok ikke alene.

Noen sliter med alvorlige plager, som depressive symptomer. Det er denne tilstanden som kalles vinterdepresjon.

Men det er vanligere å være plaget av ”småting” som tretthet, uopplagthet og økt søthunger i mørketida. Dette kalles sub-syndromal vinterdepresjon.

- Mange har lett for å spise mer søtt i mørketida, og vi ser ofte en vektøkning i forbindelse med det. Noen blir irritable, grinete og sure og har vanskelig for å våkne om morgenen, sier professor Bjørn Bjorvatn, søvnekspert ved Universitet i Bergen, til DinSide Helse.

Forskere har funnet at også dyr kan få vinterdepresjon:

- Reis til sydenMen det er fullt mulig å gjøre noe med tilstanden, og du kan til og med bli kvitt plagene. Her er Bjorvatns tips:

- Få mer lys på jobben eller bruk lyslamper.

- Reis til syden, det kan være svært effektivt. Vi vet at mennesker ikke fungerer i konstant mørke. Plantene lukker seg i mørket og åpner seg når de får lys. På mange måter er vi mennesker også slik. Sydensol vil derfor gjøre mange godt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer