Svenske og danske kontanter:

Se når de kan takke nei til kontantene dine i Sverige og Danmark

Slik er reglene for kontantnekt i våre naboland.

KONTANTFRITT: Det er andre regler for om butikkene kan takke nei til kontantene dine i Sverige og Danmark, enn i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KONTANTFRITT: Det er andre regler for om butikkene kan takke nei til kontantene dine i Sverige og Danmark, enn i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruken av kontanter i Norge blir stadig mindre, likevel er ikke myndighetene villige til å kutte ut kontantene på grunn av mulige nødssituasjoner. En rekke hoteller her til lands har derimot valgt å bli kontantfrie - selv om de ikke nekter å ta imot kontanter dersom kunden ønsker det. Det har de nemlig ikke mulighet til.

Men i Sverige og Danmark er det andre, og strengere regler, som gjør at butikkene kan kreve at kundene betaler med kort.

Slik er reglene i Sverige

Kommer du inn i en butikk med lommeboken full av svenske sedler, bør du holde øynene åpne:

Hvis en butikk tydelig opplyser om at du ikke kan betale med kontanter, er det noe de har full rett til.

- Lovgivningen i Sverige sier at man ikke behøver å ta imot kontanter som betaling når det er opplyst om på en tydelig måte, sier Tomas Lundberg, pressesjef i den svenske Riksbanken til Dinside.

- Gjelder dette alle typer butikker, og alle klokkeslett?

- Ja, det gjør det, men visse offentlige virksomheter må fortsatt ha beredskap for å kunne ta imot kontant betaling, eksempelvis sykehus, forteller Lundberg.

Han forteller at reglene som tillater dette er fra 80-tallet, men at først på 2010-tallet er de blitt tatt mer i bruk ettersom kontantbruken minsker.

Nye regler i Danmark fra 2018

Selv om det i Danmark er en generell kontantplikt som forplikter betalingsmottakere å motta kontanter, er det noen unntak, som ubemannede bensinstasjoner og andre ubemannede selvbetjeningsløsninger.

- Tidligere gjaldt kontantplikten hele døgnet, men fra begynnelsen av 2018 er den blitt lempet på, forteller Victor Gørtz Smestad i Danmarks Nationalbank til Dinside.

Dermed er bemannede, fysiske forretninger ikke lenger forpliktet til å motta kontanter fra 22:00 til klokken 06:00 om morgenen.

- I områder med forhøyet risiko for tyveri er de ikke forpliktet til å ta imot kontanter fra klokken 20:00, legger han til.

Den danske næringsministeren kan dessuten fastsette regler om at bestemte typer betalingsmottakere, som for eksempel døgnåpne apotek, alltid er forpliktet til å ta imot kontanter, sier Gørtz Smestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer