Se om du kan stemme på nett ved årets valg

Prøveordningen gjelder velgere i 12 av landets kommuner.

Bor du i en av de tolv utvalgte kommunene, kan du i år stemme på nett. Foto: Berit B. Njarga
Bor du i en av de tolv utvalgte kommunene, kan du i år stemme på nett. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For andre gang får innbyggerne i flere norske kommuner stemme på nett hjemmefra. Nytt for årets valg er at flere kommuner er med i prøveordningen, og at man kan logge seg inn ved hjelp av kodebrikken.

>> Spar 500.000 kroner på boliglånet

250.000 nordmenn kan nettstemme

Det er de stemmeberettigede i følgende 12 kommuner som kan stemme via nett ved årets stortingsvalg, ifølge kommunal- og regionaldepartementet:

Bodø, Bremanger, Fredrikstad, Hammerfest, Larvik, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn og Ålesund.

Dette betyr at rundt 250.000 velgere i år kan være sofasittere med god samvittighet. Den kan nemlig stemme på nett i perioden for forhåndsstemming, som er fra og med 12. august frem til 6. september klokken 23.59.

Kan ombestemme seg

Og skulle de angre seg etter å ha avgitt sin stemme, kan de faktisk ombestemme seg.

Nettvelgerne kan nemlig stemme så mange ganger de vil. Det er den sist avgitte internettstemmen som vil gjelde. Og angrer du også på den, kan du stemme i et valglokale på selve valgdagen.

Bor du i en av forsøkskommunene, forhåndsstemmer du på nett ved å logge deg inn på evalg.stat.no.

Les også: Disse partiene vil heve BSU-grensen

Prøveordning

Internettstemmegivning skal ifølge Kommunal- og regionaldepartementet være et tillegg til det vanlige, papirbaserte valget. Noe av målet er å gjøre det enklere å stemme, ikke minst for velgere med nedsatt funksjonsevne.

Ti av kommunene deltok i et liknende forsøk under kommunevalget i 2011, mens Fredrikstad og Larvik er nye forsøkskommuner.

Om det etterhvert blir åpnet for nettvalg for flere av velgerne gjenstår å se.

– Forsøket vil gi oss et bedre beslutningsgrunnlag til å vurdere om internettstemmegivning er sikkert nok og hemmelig nok til å bli en alternativ måte å stemme på i framtida. Forsøket skal evalueres før Stortinget vil avgjøre om det blir internettvalg for alle, sier statssekretær Eli Blakstad i kommunal- og regionaldepartementet til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer