Se opp for bankluringene på fastrente

Vil du ta opp fastrentelån er første bud fortsatt å sjekke om du får symmetriske betingelser når det gjelder å innfri lånet før avtaletiden er omme.

Sjekk betingelsene før du avtaler fastrentelån!
Sjekk betingelsene før du avtaler fastrentelån! Vis mer
Publisert

Å innfri fastrentelånet før tiden kan for eksempel være aktuelt hvis den flytende renten synker til langt under den renten du betaler på fastrentelånet.Da taper du penger på at renten er høyere enn lånerenten i markedet, og du vil heller ha flytende renter.

Vinner ikke

Men ved å innfri lånet taper du også penger. Velger du å avslutte låneavtalen før tiden, beregner nemlig banken en overkurs av deg. Det vil si at du må betale banken det banken taper på at du ikke fullfører avtalen. Denne praksisen er imidlertid heldig for deg som innløser fastrentelånet når renten i markedet er høy. Da kan du nemlig få underkurs utbetalt fra banken fordi du er så "snill" å la dem slippe å sitte i en avtale som koster dem mer enn de får igjen i markedet på det tidspunktet. Men dette får du bare dersom du har inngått avtale med de bankene som tilbyr symmetriske betingelser. Dette betyr at du som velger å ta opp fastrentelån i en bank som ikke tilbyr symmetriske betingelser, kan bli sittende i saksa.

Ulik praksis

Mens store banker som DnB, Kreditkassen, Nor og Fokus gir deg disse betingelsene, er det andre aktører som ikke er like velvillige. For eksempel krever både BNbank og Postbanken at du betaler overkurs dersom det er tilfellet ved innløsning, selv om de ikke er villige til å gi deg underkurs. Og bare i BNbank er det mer enn 13.000 kunder (24 prosent av lånekundene) som frivillig har valgt denne avtaleformen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer