Se opp for denne typen kortsvindel

Slik stjeler de informasjon fra bankkortet ditt.

Svindlere kopierer informasjon om bankkortet ditt blant annet fra magnetstripen på kortet. Foto: Per Ervland
Svindlere kopierer informasjon om bankkortet ditt blant annet fra magnetstripen på kortet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommermånedene er tradisjonelt høysesong for kortsvindel. Takket være blant annet bruken av chip på norske bankkort, er det likevel relativt få svindelforsøk her hjemme.

Derimot er det på utenlandsferie det kan lønne seg å følge ekstra godt med.

- Tradisjonelt er den kriminelle aktiviteten på dette området mye lavere i Norge enn i de fleste andre land i Europa, uttalte Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon til DinSide i fjor.

Tall fra Sverige bekrefter denne tendensen. I 2011 mottok den svenske, allmenne klagenemnden 25 prosent flere klager enn året før på uatoriserte uttak, ifølge Aftonbladet. I mange av disse tilfellene dreide det seg om skimming.

Kopierer kortinformasjon fra magnetstripen

Ifølge svensk politi er skimming noe som kan skje hvor som helst i verden.

– Skimning er et globalt fenomen. Det finnes overalt hvor man kan betale med kort, sier kriminalinspektør Christian Söderström ved Stockholmspolitiet til Aftonbladet.

DinSide kunne tidligere i år fortelle at det blant annet er landene Spania, Tyskland og Israel som har hatt en større økning i kortsvindel de siste årene.

Skimming foregår tradisjonelt ved at kriminelle installerer en kortleser i minibanken, som kopierer informasjon fra magnetstripen på bank- eller kredittkortet ditt. Det monteres gjerne også et kamera over tastaturet i minibanken for å filme inntastingen av PIN-koden.

Kortinformasjonen blir vanligvis brukt til å produsere falske kort, som igjen brukes til minibankuttak eller varekjøp.

Selv om Söderström påpeker at det vanligste er skimming i minibanker, har man til og med sett tilfeller av skimmede P-automater. Det forekommer tradisjonelt også skimming i kortterminaler i drosjer og butikker.

Les også: Her du benytte magnetstripen

Slik unngår du å bli svindlet

De kriminelle finner på stadig nye metoder for å svindle til seg kortinformasjon. Nettopp derfor skal man følge noen enkle råd ved bruk av bankkort, deriblant å skjule inntastingen av pin-koden når man tar ut penger i minibanken. Slik forhindrer man en eventuell filming av inntastingen, eller at noen i køen bak deg får med seg koden.

For også dét er en godt kjent metode for å svindle til seg penger. Bankene beregner at hele 20 prosent av kortmisbruket skyldes at svindleren observerer personens PIN-kode ved bruk av kortet, før han så stjeler bankkortet.

Mange banker tilbyr også en regionsperre på bankkortet, som du bør aktivere til å gjelde land du vet du ikke skal reise til.

Husk også at du ikke skal oppbevare pin-koden sammen med bankkortet.

Les også: Banken ga kunden skylda for kortmisbruket - så snudde de

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer