Se opp for disse fargestoffene

Før var de forbudt, men så måtte du passe på selv. Nå skal du heldigvis få hjelp.

Azo-fargestoffer må nå merkes: Det er hovedsaklig godteri, brus og is som inneholder fargestoffene som kan føre til hyperaktivitet og mangel på konsentrasjon. Foto: colourbox.com
Azo-fargestoffer må nå merkes: Det er hovedsaklig godteri, brus og is som inneholder fargestoffene som kan føre til hyperaktivitet og mangel på konsentrasjon. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ulike fargestoffer er i enkelte tilfeller påvist å føre til allergiske reaksjoner og pusteproblemer for astmatikere, ifølge en studie gjort av britiske Food Standards Agency.

Stoffene skal også kunne føre til økt hyperaktivitet hos barn med ADHD. I tillegg skal stoffene kunne ha samme effekt på barn uten forstyrrelsen, men det finnes imidlertid ikke tilstrekkelige beviser for dette ennå.

Produktene må merkes

Fra og med 20. juli i år er det gjort klart at produkter som inneholder disse fargestoffene må merkes innen EU. Tiltaket har til nå vært under vurdering i EØS-landene, men vil også bli innført i Norge.

- Disse produktene er lite brukt i Norge i forhold til andre land og kan ikke bevises som helsefarlige. Allikevel vil de også bli merket i Norge fra og med høsten 2010 slik at forbrukere har mulighet til å se hvilke produkter som inneholder stoffene, sier Cecilie Svenning, som er seniorrådgiver i mattilsynet, til Dinside.

Produktene som eventuelt inneholder disse stoffene skal merkes med følgende advarsel:
«Kan ha en negativ innvirkning på barns aktivitet og evne til å konsentrere seg».

Unntaket av lovendringen er drikkevarer som inneholder alkohol over 1,2 prosent vol. Alkoholholdige drikkevarer er ikke beregnet til barn og er derfor unødvendig å merke på samme måten.

Les også: Tvilsomme helsepåstander må bevises

Før var de forbudt

Flere av disse stoffene var fra 1978 og frem til 2001 ulovlige i Norge, men nye EU-direktiver gjorde at bruken av disse igjen ble tillatt i norske matvarer.

- Fargestoffene blir lite brukt i norske produkter. Da EU-reglene ble innført sa industrien selv at de ikke ønsket å bruke disse fargestoffene i sine matvarer, uttaler rådgiver i Mattilsynet Cécile Blom i en artikkel fra forbrukerrådets nettsider.

I ettertid ser det ut til at de fleste produsentene har holdt løftet sitt ettersom bruken er mindre her i landet. Likevel er det enkelte som har tatt i bruk noen av stoffene, og disse må nå merkes.

Les også: Dette får du i deg fra lettbrusen

Vil at det skal bli forbudt

Det danske forbrukerrådet har kjempet for å få ulike fargestoffer forbudt i landet tidligere, og håper dette tiltaket er ett skritt nærmere målet.

De produktene som spesielt inneholder disse fargestoffene er godteri, saft, brus og is, som ofte har farger som skal virke innbydende for barn. Dette er trolig de produktene som hovedsaklig vil merkes i det norske markedet.

Her er stoffene du bør se opp for:

 • Tartrazin (E102)
 • Quinolin gul (E104)
 • Sunset yellow (E110)
 • Azorubin (E122)
 • Ponceau 4r (E124)
 • Allura red AC (E129)
 • - Det er veldig positivt at denne nye merkeordningen gir folk en mulighet til å unngå stoffene uten å ha med en liste over dem, sier Mette Boye, som er avdelingssjef i det danske forbrukerrådet, i en pressemelding.


  Les også: Alt du bær vite om E-stoffer

  Helt unødvendig

  Det er kun varer som produseres etter 20. juli som vil merkes med advarselen. Derfor kan det ta tid før alle varene er merket innen EU. I Norge er det fortsatt noe usikkert hvilken dato regelverket vil gjelde fra, men merkingen vil innføres i løpet av høsten.

  I løpet av de neste årene vil europeiske organisasjoner sjekke produkter som er produsert etter 20. juli 2010, slik at produktene overholder loven i EU-landene.

  - Vi har ikke oppnådd et forbud ennå, men det vil vi fortsette å jobbe mot. Det finnes mange alternativer til disse stoffene, derfor er det egentlig helt unødvendig å tilføre dem i matvarene vi spiser, sier Mette Boye.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer