Student til høsten?

Se opp for disse skolekontraktene

Forbrukertilsynet ber høstens studenter lese skolekontraktene nøye før de signerer.

SJEKK FØR DU SKRIVER UNDER: Flere har fått svar på Samordna opptak om de har kommet inn på ønsker studium eller ei. Du bør, blant annet, sjekke hva det koster deg å avbryte studiet, både før semesterstart og underveis i semesteret, samt hvilke regler som gjelder for hvis du må avbryte på grunn av sykdom før du inngår en avtale med studiestedet, anbefaler eksperter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SJEKK FØR DU SKRIVER UNDER: Flere har fått svar på Samordna opptak om de har kommet inn på ønsker studium eller ei. Du bør, blant annet, sjekke hva det koster deg å avbryte studiet, både før semesterstart og underveis i semesteret, samt hvilke regler som gjelder for hvis du må avbryte på grunn av sykdom før du inngår en avtale med studiestedet, anbefaler eksperter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 20. juli ble hovedopptaket fra Samordna Opptak tilgjengelig, og de aller fleste søkerne fikk dermed svar på om de har kommet inn på ønsket studium.

Rekordmange har fått tilbud om studieplass denne høsten: 99.319 søkere har fått tilbud i årets hovedopptak til høyere utdanning, hvilket er 1042 flere enn i fjor, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Er du blant dem som har kommet inn på et nytt studie til høsten, er det viktig at du setter deg inn i vilkårene til avtalen før du takker ja, spesielt om tilbudet er fra en privatskole, advarer Forbrukertilsynet.

Pass på når skolen er privat

Dette gjelder spesielt hvis du har søkt på privatskole utenom Samordna Opptak, og da bør du være oppmerksom på betalingsfristen til privatskolen.

- Vi har flere ganger sett at betalingsfristen for semesteravgift på enkelte privatskoler er blitt satt til før svaret fra Samordna Opptak har blitt publisert. Dette fører til at studentene blir låst til den første avtalen, før de vet hvilke andre skoler de har kommet inn på, sier nestleder Bente Øverli i Forbrukertilsynet.

På tilsynets nettside finner du en nyttig veiledning for privatskolers kontraktsvilkår.

Sjekkliste for frister

For å unngå å havne i en slik situasjon, har tilsynet laget en sjekkliste du kan gå gjennom for å finne ut hvilke frister du må passe på knyttet til studiestedene du har søkt:

  • Når må du takke ja til skoleplassen?
  • Når du må møte opp til semesterstart, og mister du skoleplassen ved ikke å møte opp?
  • Hva er fristen for å betale skolepenger?
  • Hva er fristen for å si opp skoleplassen før skolestart?
  • Hva er fristen for å si opp skoleplassen dersom du ikke ønsker å fortsette etter første semester?
  • Har du angrerett på avtalen, og når du eventuelt må bruke angreretten?

Dyrt å avbryte studiet

Forbrukertilsynet anbefaler deg også å sjekke hva det koster å avbryte studiet, både før semesterstart og underveis i semesteret, samt hvilke regler som gjelder for hvis du må avbryte på grunn av sykdom.

- En utdannelse kan koste flere hundretusen kroner, og er ofte en av de første store økonomiske avgjørelser unge forbrukere gjør, påpeker Øverli.

I fjor høst skrev Dinside at det kan koste opp mot 3000 kroner å slutte på en privatskole.

Ifølge Forbrukerrådet er fort gjort å angre på studie- og skolevalg, men dersom du er kommet inn på en privatskole og ønsker å slutte, må du gjerne betale for å komme unna.

- Er du tidlig ute, må du betale et gebyr på noen tusen. Angrer du seinere, kan du måtte betale opptil ett semester i skolepenger, sa fungerende leder for forbrukerdialog Thomas Iversen i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer