Se opp for ekteskapet

Kjæreste med gjeld? Ikke gift deg!

Publisert
Sist oppdatert
- Jeg vil ikke gifte meg med en person med særgjeld uten særeie på det samme beløpet


Ekteskap er ikke bare et kjærlighetsanliggende. Det er også en viktig økonomisk beslutning, som kan gjøre gjøre deg mye fattigere dersom også ditt ekteskap ender i skilsmisse.

Si din mening nederst i saken

Og statistikkene viser at det er like stor fare for at det går galt, som at det går godt. Det er stor risiko for at du blir skilt. 10.600 ekteskap endte i skilsmisse og 12.150 par ble separert i 2006.

Så du trodde du fikk halvparten?

Rammes av ektefellens gjeld

Gjelda mi kan du få, men formuen min får du aldri.

Foto: Fredpal/iStock Foto: Fredpal/iStock
Gjelda mi kan du få, men formuen min får du aldri.

Foto: Fredpal/iStock Foto: Fredpal/iStock Vis mer


Dersom du skiller deg, er det ekteskapslovens gjeldsfradragsregler som gjelder. Det betyr at partene kan ta med seg sin formue fratrukket gjelden, selv om gjelden ble stiftet før bryllupet.

Jurist Nina Dybedahl i Webjuristene gir følgende eksempler:

 • Din ektefelle har spillegjeld etter spill på Bjerke på 500.000, samt en båtgjeld på 250.000, men båten har havarert og din ektefelle hadde ikke betalt forsikringspremien. Dersom dere har gjeldfri bolig verd 1,5 millioner som er kjøpt under ekteskapet, vil du kun ha rett til 375.000 av salgssummen, mens din ektefelle får 1.125 000.
 • Din ektefelle har lånt en million kroner fra en investorvenn for å bygge opp eget firma. Firmaet ble ingen suksess og er verdiløst på skilsmissetidspunktet. Dersom dere eier en bolig verd to millioner som er kjøpt under ekteskapet, vil du kun ha rett til 500.000 av salgssummen mens din ektefelle får 1.5 millioner.
 • - Jeg vil ikke gifte meg med en person med særgjeld uten særeie tilsvarende størrelsen på gjelden, sier jurist Nina Dybedahl til DinSide.

  Hun sier at folk er godt informerte om skjevdelingsreglene, men ikke kjenner til gjeldsreglene i ekteskapsloven. Hun nevner følgende eksempler:

  -Inntil vi eventuelt får en lovendring, er eneste løsning å skrive ektepakt. Dersom du tar særeie på et beløp tilsvarende din ektefelles særgjeld, har du løst problemet, forklarer jurist Nina Dybedahl i Webjuristene til DinSide.
  -Inntil vi eventuelt får en lovendring, er eneste løsning å skrive ektepakt. Dersom du tar særeie på et beløp tilsvarende din ektefelles særgjeld, har du løst problemet, forklarer jurist Nina Dybedahl i Webjuristene til DinSide. Vis mer


  - Gjeldsfradragsreglene bestemmer at hver av ektefellene kun skal dele sin nettoformue med den annen. Ektefelle med gjeld deler altså formue minus gjeld med den annen. Jo høyere gjeld en ektefelle har, dess mindre nettoformue kommer til deling fra denne.

  Det finnes sikkerhetsventiler, men Webjuristene mener at det må ekstreme tilfeller til for å kunne kreve at særgjeld skal holdes utenfor delingen. Hun trekker frem følgende eksempel:

 • En mannlig ektefelle hadde i fire år handlet opsjoner, men han tapte 425.000 kroner. Da han to år senere skilte seg fra kona, krevde hun vederlag etter paragraf 63 i ekteskapsloven som åpner for slikt dersom en ektefelle har opptrådt utilbørlig. Men Høyestrett var ikke enig.
 • Derfor bør du ikke bli hjemmefru

  Kvinnefiendtlig?

  - Jeg tror nok kvinner rammes hardest av disse reglene. Jeg har inntrykk av at kvinner generelt er mer forsiktig med å ta forbruksgjeld og går sjeldnere konkurs, sier Dybedahl.

  Rettshjelperen forklarer videre:

  - Kvinnen er som regel yngre enn mannen ved ekteskapets inngåelse. Har mannen da formue, får hun ingen glede av den ved skilsmisse på grunn av skjevdelingsreglene. Dersom ektemannen ikke kan skjevdele fordi han ikke hadde formue ved ekteskapets inngåelse, blir hun imidlertid ”straffet” for hans gjeld ved skilsmissen på grunn av gjeldfradragsreglene.

  Vil du likevel gifte deg med en gjeldstynget person, bør du kreve særeie for verdier tilsvarende ektefellens gjeld, er Dybedahls råd.

  Her får du billig eller gratis rettshjelp

  Kilde: Webjuristene

  AKTUELT


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer