Nye sedler

Se opp for falske sedler når de nye sedlene lanseres

Da er sjansen størst for å bli lurt.

NYE SEDLER: 18. oktober kommer både den nye 50-lappen og den nye 500-kronerseddelen. Foto: Norges Bank
NYE SEDLER: 18. oktober kommer både den nye 50-lappen og den nye 500-kronerseddelen. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 18. oktober lanseres to nye sedler av den nye seddelserien, en ny 50-kroneseddel og en ny 500-kroneseddel. Da de nye 100- og 200-lappene kom i mai fjor, dukket det raskt opp falske sedler som forsøkte å etterlikne de to nye sedlene. Både Virke og Norges Bank anbefaler at man er forberedt på at dette kan skje også denne gangen.

- Vi er kjent med at det ved lansering av nye sedler kan være kriminelle som forsøker å sette i omløp falske sedler, sier sikkerhetsrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke på Virkes nettsider.

1.651 falske sedler i 2017

Norges Bank skriver i sin årsrapport for 2017 at det i 2017 ble rapportert 1.651 falske sedler. Det skal i hovedsak ha vært den nye 200-kroneseddelen som ble forfalsket, som i saken Dinside omtalte i fjor.

I 2017 skal Kripos ha rapportert inn 63 falske nye 100-kronesedler og 608 falske nye 200-kronesedler.

Politidirektoratet opplyser til Dinside at de i sine tall ikke har mulighet til å se hvor mange falske sedler som faktisk er levert inn. Deres tall på antall anmeldelser knyttet til falske penger, som omfatter flere statistikkgrupper, viser likevel en økning i 2017.

2013 2014 2015 2016 2017
Antall anmeldelser180187136168346

I disse tallene inngår flere statistikkgrupper som omfatter pengeforfalskning.

«Fra andre land vet vi at det ikke er uvanlig at noen prøver å utnytte perioden i forbindelse med et seddelskifte, da publikum ofte ikke er så godt kjent med de nye sedlene. Kvaliteten på forfalskningene er imidlertid dårlige, og de er enkle å avdekke ved å bruke sikkerhetselementene beregnet for publikum», skriver Norges Bank i årsrapporten.

- Det vil alltid være en risiko

- Frykter dere at det skal dukke opp falske sedler i forbindelse med lanseringen av de nye 50- og 500-kronesedlene?

- Det vil alltid være en risiko for at noen forsøker å utnytte det at publikum har begrenset kjennskap til sedler som nettopp er kommet ut, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

Selv om den nye seddelserien ifølge Veggum er den sikreste som noen gang er utgitt i Norge, påpeker han hvor viktig det er at publikum lærer seg sedlenes sikkerhetselementer for at sedlene skal fungere etter hensikten.

Også Thor Martin Bjerke i Virke påpeker at det er spesielt viktig at butikkansatte gjør seg kjent med sedlene med en gang de ankommer forretningen, for å kjenne igjen eventuelle falske sedler.

Slik sjekker du om sedlene er ekte

- Hvilke kjennetegn på de nye sedlene bør folk merke seg, om de skulle være i tvil om en seddel er ekte?

De nye 500-kronesedlene. Foto: Norges Bank
De nye 500-kronesedlene. Foto: Norges Bank Vis mer
De nye 50-kronesedlene. Foto: Norges Bank
De nye 50-kronesedlene. Foto: Norges Bank Vis mer

- I tillegg til sikkerhetstråd og vannmerke, som er kjent fra tidligere utgaver, er de nye sedlene utstyrt med en ring som ser ut som den flyter når du beveger på seddelen. Denne finner du i det nedre venstre hjørnet på forsiden av alle valørene, forteller Veggum.

Han legger til at alle de nye sedlene unntatt 50-kroneseddelen også er utstyrt med en ankerkjetting som ser ut som den løper ut og inn når du vipper på seddelen.

- Denne kjettingen finner du litt til høyre for midten på seddelens forside, sier Veggum.

Du kan lese mer om sedlenes sikkerhetselementer på Norges Banks nettsider, eller bruke appen «Nye sedler».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer