Se opp for farlig sminke

I mørketida er huden din ekstra sårbar. Slik unngår du kosmetikken som irriterer huden:

Publisert
Sist oppdatert

Mascara, shampoo, body lotion, foundation, aftershave, hårvoks… Flesteparten av oss gjør daglig en liten innsats for å se bedre ut eller lukte bedre.

Men prisen kan imidlertid være høy: To av tre kvinner og halvparten av mennene rapporterte i en undersøkelse fra 2003 (SIFO) at de hadde hatt skader og ubehag etter bruk av kosmetikk og toalettartikler.

Dårlig immunforsvar
Ifølge overlege ved Rikshospitalet, Nils-Jørgen Mørk, bør du være ekstra forsiktig med hva du utsetter huden for i mørketida.

- Årstid og humør kan være med på å avgjøre hvor lett vi reagerer på for eksempel sminke. Akkurat på denne tida når det er mørkt og trist og immunapparatet vårt er litt slapt i strikken, ser vi mer av disse reaksjonene, sier Mørk.

Hudlegen understreker at det stort sett går bra hvis man bruker de rette produktene. Enkelte har imidlertid lettere for å utvikle allergier enn andre, og enkelte hudtyper blir lettere irritert enn andre. Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til hva man utsetter seg selv for, mener Mørk.

Her får du flere gode tips om hvordan du kan ta vare på vinterhuden din:

Pass på parfymen
- Det første man må gjøre, er å sjekke innholdsdeklarasjonen på produktet. De vanligste problemene oppstår på grunn av parfymestoffer, metaller og konserveringsmidler. Derfor bør man for eksempel velge produkter uten parfyme og finne en mascara med lavt innhold av nikkel, forklarer Mørk.

Nikkel er ikke et stoff som bevisst tilsettes i sminke. På grunn av forurensning enten fra billige råvarer eller fra produksjonsprosessen, inneholder likevel øyesminken varierende doser nikkel.

- Dette er noe nikkelallergikere bør være spesielt oppmerksomme på, understreker Mørk.

Les også: Deodoranter kan gi allergi

Følg bruksanvisningen
Mattilsynet understreker at det er svært viktig at man leser en eventuell bruksanvisning godt og følger instruksjonene før man begynner å bruke et produkt.

- Enkelte produkter, for eksempel hårfarge og hårfjerningskremer, har advarselsmerking og ber folk om å foreta en forhåndstesting, påpeker seniorkonsulent Rita Elin Moe.

Hvis du likevel skulle få en allergisk reaksjon eller annet ubehag, ønsker Mattilsynet at du tar vare på rester fra produktene du har reagert på i originalemballasje og kontakter ditt lokale distriktskontor.

- På den måten får Mattilsynet fulgt opp saken mot produsent, importør eller butikk, sier Moe.

Test deg selv:
Har du hatt en allergisk reaksjon, men ikke vet hva du bør kaste ut av badeskapet? Da kan du teste deg selv på en enkel måte:

Tegn opp ruter på tre ganger tre centimeter på underarmen din. I hver av rutene fyller du for eksempel ulike kremer eller øyenskygger du tror du kan ha reagert på. Dette gjør du to ganger daglig i en uke, og til slutt vil du kunne se en reaksjon på det produktet huden reagerer på. Dermed kan du være ekstra oppmerksom på dette når du sjekker innholdet i produkter du vurderer å kjøpe.

 

Mozon.no, 12.12.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer