Se opp for luresalg!

Ikke vær naiv når butikkene lokker med romjuls- eller januarsalg.

VÆR SKEPTISK: Disse tilbudene kan godt være reelle, men generelt skal du være på vakt mot luresalg.  Foto: DinSide
VÆR SKEPTISK: Disse tilbudene kan godt være reelle, men generelt skal du være på vakt mot luresalg. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var på jakt etter sofa før jul, men tenkte vi skulle vente til januar-"salget". Mange av sofaene vi så på før jul, er annonsert med "Sjekk prisen!" i tilbudsavisene fra flere av de store møbelkjedene. Men prisene er de samme som for en måned siden. Forkastelig markedsføring!

Denne erfaringen delte en av våre lesere da vi advarte mot luresalg i januar i fjor. Og det er ingen grunn til å tro at det skal være noe bedre i år.

Jo, Elkjøp HAR prisgaranti

Kan kreve dokumentasjon

I fjor fikk flere butikkjeder brev med krav om å legge frem dokumentasjon på at salget virkelig er salg. Det er ikke utenkelig at det samme vil skje i år.

Jo Torkel Gjedrem er seksjonssjef hos Forbruker-ombudet. Foto: Forbrukerombudet
Jo Torkel Gjedrem er seksjonssjef hos Forbruker-ombudet. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


- Vi kommer til å følge med på salgene, og det kan godt være at vi gjør noe lignende i år. Det kommer litt an på hva vi ser ute i markedet, sier seksjonssjef i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, til DinSide.

Allerede før jul la Forbrukerombudet merke til at noen var i gang med en eller annen form for julesalg.

- Det er lov å ha salg før jul også, men det som er viktig for oss er at disse varene virkelig er satt ned i pris, sier Gjedrem.

For å være et ekte salg skal varen være solgt til førpris i en periode rett før salget. Dessuten skal alltid salgsprisen oppgis i markedsføringen.

- Vær opptatt av NÅ-prisen

Gjedrem vedgår at det ikke er så enkelt for forbrukeren å vite om varen faktisk er satt ned i pris.

- Nei, dette er en jobb som vi må gjøre. Hvis det er tull med prisavslagene, så er det vi som kan finne ut av det og ordne opp i det, sier Gjedrem.

Han har likevel ett viktig tips til deg som kunde:

- Ikke bry deg om prisavslaget. Selv om avslaget er stort, kan det hende at andre likevel selger varen billigere. Se hva den virkelige prisen er og sammenligne den med andre konkurrenter. Da vil man sjelden blir lurt, sier Gjedrem.

Noen har blitt bedre

Han presiserer at Forbrukerombudet har jevnt fokus på prismerking og salgsavertering fordi mange bransjer opererer med salg flere ganger i året.

- Vi følger med, og det er meget mulig at vi kommer til å be om dokumentasjon. Vi har jobbet spesielt med noen bransjer, og vi opplever at vi ser en bedring i blant annet møbelbransjen og sportsbransjen, sier Gjedrem til DinSide.

Har du oppdaget luresalg? Tips andre lesere i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer