Skattemeldingen 2021

Se opp for skatte-svindel

Ikke la deg lure!

SVINDELFORSØKENE ER I GANG: Tradisjonen tro – når det nærmer seg skattemelding-datoer, våkner svindlerne. Foto: Kristin Sørdal
SVINDELFORSØKENE ER I GANG: Tradisjonen tro – når det nærmer seg skattemelding-datoer, våkner svindlerne. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Onsdag 16. mars får de første skattemeldingen for 2021. Deretter sendes skattemeldingene ut puljevis fram til 4. april.

Før skattemeldingen blir tilgjengelig for 4,9 millioner personer, går imidlertid Skatteetaten ut og advarer mot svindlere.

– Skatteetaten sender aldri lenker uoppfordret. Dette er svindel, sier sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i en pressemelding.

Sender deg e-post eller SMS

Få dager før utsendelsen starter, advarer altså Skatteetaten mot en ny bølge med svindelforsøk.

Svindelforsøkene foregår via e-poster eller SMS-er som forsøker å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som seinere kan brukes for å svindle mottakeren.

– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene, understreker Fossen.

- Når skattemeldingen er klar, varsler vi deg på e-post der vi ber deg gå til skatteetaten.no og logge deg inn på «Min side», fortsetter hun.

Så, er du i tvil om informasjonen er ekte, gå direkte til skatteetaten.no og logg deg på der. På «Min side» finner du korrekt og oppdatert informasjon om skatten din. Alternativt kan du logge på altinn.no for å se om du har meldinger fra Skatteetaten.

SVINDELALARM: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Foto: Shutterstock/NTB. Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

– Utnytter viktige datoer

Hver gang skattemeldingen sendes ut, og ved andre viktige skattedatoer, er det svindlere som forsøker å få folk til å gi fra seg sensitiv informasjon.

– Vi opplever flere ganger i året at skattebetalere blir utsatt for svindelforsøk på viktige skattedatoer, oftest gjennom e-poster eller SMS som har til hensikt å lure dem til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon, sier Fossen.

– Det er et økende omfang på svindelforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisstnivået, skepsisen og kunnskapen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker. Derfor sender ikke vi lenker uoppfordret, slik at du enkelt vet at lenken ikke er fra oss, sier sikkerhetsdirektøren videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer