Se opp for tyver på flyplassen!

Flyplasstyverier er økende: Pass på verdisakene dine!

ØKNING I TYVERIER PÅ FLYPLASSEN: Ikke la klokker og verdisaker ligge synlig i boksene gjennom sikkerhetskontrollen, legg dem heller under noe annet. Og hold øynene på bagasjen din til enhver tid, oppfordrer Oslo Lufthavn. Foto: KEYSTONE/NTB SCANPIX
ØKNING I TYVERIER PÅ FLYPLASSEN: Ikke la klokker og verdisaker ligge synlig i boksene gjennom sikkerhetskontrollen, legg dem heller under noe annet. Og hold øynene på bagasjen din til enhver tid, oppfordrer Oslo Lufthavn. Foto: KEYSTONE/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En økning i antall tyverier gjør at Oslo Lufthavn går ut med en advarsel til alle reisende:

Hold øye med all bagasje, spesielt i avgangshallen.

Les også: Vær våken! Sovner du, får du ikke full forsikring!

Flere tyverier

- Sommeren er dessverre ikke bare høysesong for ferierende, men også for kriminelle, og som overalt ellers i samfunnet opplever både politiet og Oslo Lufthavn en økning i antall tyverier, forteller medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

Rådet for å forhindre at man blir frastjålet bagasje, er å alltid ha øynene på bagasjen. Dette gjelder for øvrig overalt hvor du ellers ferdes - og uansett om du kun har en liten veske eller mye bagasje med deg.

Det er spesielt i avgangshallen at folk oppfordres til å følge ekstra godt med. Her er ofte stressnivået høyere og fokuset er ofte mer på å orientere seg eller å sjekke inn.

- Det krever ikke mange sekunders uoppmerksomhet før ferien kan få en dårlig start. En åpen veske eller en jakke som henger over bagasjetrallen er enkle mål for tyvene, forteller politioverbetjent Kristian Krohn ved Romerike politidistrikt og fortsetter:

- Tyvene er profesjonelle i det de driver med. De jobber ofte flere sammen og bruker forskjellige metoder for å dekke over hverandre og distrahere folk som kan avsløre dem. Politiet er avhengige av å bli varslet umiddelbart dersom noen skulle oppdage tyverier. På den måten vil politiet ha et bedre utgangspunkt til å kunne få tak i tyvene, sier han.

Les også: Har du glemt sakene dine? Da kan du også glemme forsikringen!

Pass på i sikkerhetskontrollen!

PASS PÅ I SIKKERHETSKONTROLLEN: Assisterende informasjonsdirektør i If og Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, sier de jevnlig får henvendelser fra kunder som har blitt frastjålet eiendeler på Oslo Lufthavn. Hun oppfordrer deg til å passe godt på, også i sikkerhetskontrollen. Foto: IF
PASS PÅ I SIKKERHETSKONTROLLEN: Assisterende informasjonsdirektør i If og Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, sier de jevnlig får henvendelser fra kunder som har blitt frastjålet eiendeler på Oslo Lufthavn. Hun oppfordrer deg til å passe godt på, også i sikkerhetskontrollen. Foto: IF Vis mer


Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If og Europeiske reiseforsikring, forteller til Dinside at de jevnlig får henvendelser fra kunder som er blitt frastjålet verdier inne på flyplassområdet på Gardermoen.

- Det gjelder alt fra at ting blir sjålet mens håndbagasjen går gjennom sikkerhetskontrollen, og inne på selve flyplassområdet. Det er tydelig at det er en aktivitet der, at det ikke er alle som bare har et mål om å komme seg til sin herlige favorittdestinasjon, men som er uønskede elementer inne på området. Og det regner vi med at flyplassen tar på høyeste alvor, uttaler Vennesland til Dinside.

Hun sier videre at det ofte er et problem at det blir en forsinkelse i sikkerhetskontrollen.

- Det er mange som kjenner seg igjen i at håndbagasjen blir liggende i enden, mens eieren gjerne blir stående og blir visitert. Det er en veldig ugrei situasjon, sier Vennesland, og sier at dette er noe som flyplassmyndighetene må ta på største alvor - og at man selv må være årvåkne.

- Bare ett sekunds distraksjon er nok, man bør ha verdisaker tett og kroppsnært, sier Vennesland til Dinside.

Les også: Dette stjeler folk på flyet - og her snakker vi om flyinnredning!

- Gjem verdisakene under jakka!

PASS PÅ TINGENE DINE: Medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn oppfordrer reisende til å alltid ha et øye på bagasjen sin.  Foto: KRISTIN SØRDAL
PASS PÅ TINGENE DINE: Medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn oppfordrer reisende til å alltid ha et øye på bagasjen sin. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Westher Andersen sier til Dinside at du kan si ifra til kontrolløren i sikkerhetskontrollen dersom du har noe med spesielt høy verdi.

- Hvis du har noe med spesielt høy verdi kan du si ifra til kontrolløren, så kan de følge ekstra godt med. Har du noe med særdeles høy verdi kan du spørre om å få dette manuelt kontrollert, sier han.

Og han oppfordrer alle til å gjemme unna verdisaker under jakker og annet, i boksene i sikkerhetskontrollen.

- Når man tar av seg klokker, lommebøker og annet: Ikke legg dette oppå jakker eller andre ting før de skal scannes, men legg de på en måte så de ikke er synlige, sier Westher Andersen, og fortsetter:

- Det generelle tipset vil også være: hold øye med bagasjen din. Selv om du har gått gjennom kontrollen kan du fortsatt se din egen bagasje og hvis du ser noen som stjeler, er det mange kontrollører i umiddelbar nærhet.

Lukk «godteposen» og pass på!

Ifølge Oslo Lufthavn skjer de fleste tyverier når folk forlater bagasjen for å sjekke inn, finne ruteinformasjon eller handle. Folk forlater bagasjetrallene som ofte blir stående ubevoktet, med lommebok, kamera og PC lett tilgjengelig. Lett tilgjengelig for eier, men også for tyver, da alt er oppbevart på samme sted.

- Ta med deg trallen frem til automatene, eller skranken, og la ikke verdigjenstander ligge lett tilgjengelig. Ha også verdisakene i synsfeltet ditt til enhver tid. Hvis alle gjør det, vil vi sammen gjøre det vanskelig og mindre attraktivt for de kriminelle å ferdes på flyplassen, avslutter Krohn.

Oslo Lufthavn forteller at de ansatte har økt fokus på dette, og at politiet vil være synlig i terminalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer