Seks ganger dyrere strøm i nord enn i sør

Spotprisen på strøm er for tiden nesten seks ganger høyere i Midt- og Nord-Norge enn i Sør-Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Landet er prismessig delt i to ved Dovre.

Billigere strøm

Trolig ville det ha blitt enorme reaksjoner dersom andre varer, som for eksempel bensin, skulle koste seks ganger mer i en del av landet enn en annen. Når det gjelder strøm, er det taust. Kanskje er forklaringen at forbrukerne rett og slett ikke er klar over den store forskjellen?

I Midt- og Nord-Norge har den gjennomsnittlige, daglige spotprisen svingt mellom 17 og 22 øre per kilowattime (kWh) de siste åtte dagene. I Sør-Norge har den samme spotprisen variert mellom 2 og 6 øre.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var den gjennomsnittlige børsprisen i uke 33 på elektrisk kraft 3,4 øre/kWh i Sør-Norge og 19,3 øre/kWh i Midt- og Nord-Norge.

DinSides Strømkalkulator

Renner over

Kommunikasjonsdirektør Lars Galtung ved den nordiske kraftbørsen Nord Pool sier til NTB at forklaringen på de lave spotprisene i Sør-Norge er at produksjonskapasiteten for tiden er stor sammenholdt med markedet som kan betjenes. Magasinene er fulle, og kraftverkene har valget mellom å produsere for fullt eller la vannet renne over og gå til spille.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer