Kaste mindre mat

Seks tips for å unngå matsvinn

Familie på fem kaster nesten aldri matvarer. Slik utnytter de dem til det maksimale.

BEVISST NÅR DU HANDLER: Kjersti Grønseth er bevisst på hvor mye penger hun og familien bruker på mat, samt hvordan de lagrer og tilbereder maten. Sjekk holdbarheten på varene du kjøper, frys gjerne ned frukt og grønt, og kjøp frukt med ulik modningsgrad om du handler inn en gang i uken, er noen råd fra Grønseth. Foto: privat.
BEVISST NÅR DU HANDLER: Kjersti Grønseth er bevisst på hvor mye penger hun og familien bruker på mat, samt hvordan de lagrer og tilbereder maten. Sjekk holdbarheten på varene du kjøper, frys gjerne ned frukt og grønt, og kjøp frukt med ulik modningsgrad om du handler inn en gang i uken, er noen råd fra Grønseth. Foto: privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg saken vår om Kjersti Grønseth og familien som kun bruker 5000 kroner på mat i måneden. Familien på fem greier dette bare ved å planlegge godt og begrense antallet turer på matbutikken i løpet av uka.

- Vi satte oss mål om å holde matbudsjettet lavt, både for lommeboka og miljøets del, og det har vært motiverende å se at med enkle grep, får vi det til, sier Grønseth til Dinside.no.

Miljødelen av målet er å hindre matsvinn. Dette gjør familien ved å ikke kaste mat, men heller utnytte middagsrester eller bruke matvarene som «synger på siste vers» til å lage nye, smakfulle retter.

Her er seks tips til hvordan du også kan redusere matsvinnet:

1. Tenk på holdbarhet når du handler

- Mange kjøper mer enn de trenger. Sjekk holdbarheten på varene, og prøv deg litt fram med hva og hvor mye du kjøper, råder Grønseth.

En del av det familien handler er hermetisk, som mais og makrell i tomat. Dette er billige matvarer med lang holdbarhet, som også kan lagres utenfor kjøleskapet når boksene er uåpnet.

Et tips hvis du skal kjøpe bananer for en hel uke på mandag, er å ta flere mindre klaser eller én og én banan med ulik modning, altså at du kjøper noen grønne bananer også, som vil bli modne innen helgen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer