Seksten ganger rikere med fond

Norske aksjefond har gitt omtrent elleve prosent i årlig avkastning de siste tretti årene - omtrent det dobbelte av hva bankene har gitt innskuddskunder.

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som satte inn penger i et helt gjennomsnittlig norsk aksjefond for 30 år siden, og lot dem stå der, har blitt over 16 ganger rikere siden 1975.

De siste 36 årene har norske aksjefond gitt omtrent elleve prosent i årlig avkastning. Dette er omtrent dobbelt så høyt som bankenes innskuddsrenter, i følge våre beregninger, som er sammenholdt med beregninger fra Verdipapirfondenes forening (VFF).Dette er verdifull informasjon for alle som lurer på hvor høy risiko man egentlig tar når man investerer i aksjefond.

Skal vi trekke konklusjoner av 36 års historikk, kan det se ut som om risikobildet ved norske aksjefond er nokså beskjedent. Ifølge VFF defineres norske aksjefond ved at de investerer minst 80 prosent av sin kapital i aksjemarkedet, og at denne andelen primært er investert i det norske aksjemarkedet. Mer om hva som kjennetegner norske og globale aksjefond kan du lese her.

Det er selvsagt mulig at tallene sier mer om den norske økonomien de siste 36 årene, enn om risikoen ved aksjefond i sin alminnelighet. Ser vi på avkastningen av globale aksjefond i samme periode, ligger den gjennomsnittlige årlige avkastningen rundt 8,5 prosent og cirka 45 prosent mer enn innskuddsrentene i norske banker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer