Selg aksjetapet

Uflaks med aksjekjøpet i år? Selg aksjene nå, få et fett skattefradrag og kjøp aksjene igjen i januar.

Var det drømmen at det skulle gå slik med aksjene dine?
Var det drømmen at det skulle gå slik med aksjene dine? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har det siste året tapt penger på aksje- og fondskjøp. Er du blant de uheldige, er det faktisk hjelp å hente hos skattekspertene.

Selger du aksjene innen nyttår, kan du få 28 prosent av tapet igjen på skatten. Og da kan du kjøpe aksjene igjen rett over nyttår. Enkelt og greit.

Skattemessig skatt

- Du er berettiget til å trekke fra tapet i din alminnelige inntekt. For de fleste betyr det at de vil få et fradrag i skatten på 28 prosent av tapet, sier Tore Fritsch, advokat og administrerende direktør i Skattebetalerforeningen.

Forestill deg at du tidligere har kjøpt 1.000 aksjer til en verdi av 100 kroner per aksje. Aksjen har nå falt dramatisk i verdi, og er i dag verdsatt til 10 kroner per aksje.

Tapet ditt har dermed vært på 90.000 kroner. Selger du aksjene, er du altså berettiget til et fradrag i skatten på 25.200 kroner. Det er kroner rett i lommen.

Pass deg

Ifølge Tore Fritsch er det likevel en ting du bør passe seg for.

- Skattemyndighetene kan hevde at du ikke har realisert et tap, og at du derfor ikke er berettiget til å trekke det fra, sier advokaten.

Han fremhever derfor at det er svært viktig å skille salgs- og kjøpstransaksjonene fra hverandre.

- Det er ganske uklare regler for hvor lang tidsskillet skal være for at du ikke kommer i klemme. Men du bør absolutt unngå å bestille de samme aksjene samtidig som du selger dem, sier Fritsch.

Fritsch mener likevel at du er på den sikre siden hvis du sørger for at det går en ukes tid mellom salg og kjøp. I hvert fall når det gjelder børsnoterte aksjer.

Er det snakk om mindre omsettelige aksjer og ikke-børsnoterte aksjer, er det vanskeligere å si hvor lang tid det bør gå.

Han fremhever også at salgs- og kjøpsprosessen vil være enklere dersom du kjøper et nytt fond eller en ny aksje.

Ute av kurs

En annen ting du bør vurdere er den risikoen du løper ved å selge aksjer eller fond til lav pris.

Når du eventuelt kjøper samme aksje eller fond etter nyttår, vil det naturligvis alltid være en viss risiko for at aksjen eller fondet har steget i verdi. Men på den andre siden har du fått fordelen av skattefradraget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer