Selg SDØE!

Statoil bør ikke overta statens direkte eierandeler i oljefelt i Nordsjøen (SDØE). Selskapet er neppe i stand til å tjene penger på annet enn å tappe olje det har fått gratis fra staten.

Publisert

Statoil har tjent penger i bøtter og spann. Selskapet har sopt inn penger både i form av overskudd og skatter og har vært en velsignelse for Norge. Har det ikke?

Verdens letteste business

Joda, men det er bare det at selskapet har fått de største oljeforekomstene i Europa helt gratis av den norske stat. De med god hukommelse vil huske at det ikke var Statoil som fant Statfjordfeltet. Det var Mobil, som først måtte gi fra seg storparten av feltet til staten, og deretter ble "fratatt" operatøransvaret.

Statoil kan sammenliknes med å drive en juvelbutikk hvor du har fått hele varelageret gratis (og stadig får påfyll av nye, gratis varer). Det er vanskelig å tape penger.

Større oljeavhengighet enn nødvendig

Statoils jobb var å sørge for at en større del av planlegging og produksjon ble foretatt i Norge enn om oljefeltene bare hadde blitt auksjonert bort "på rot" til utenlandske oljeselskaper. Uten at staten hadde krevd at virksomhet ble lagt til Norge, ville de utenlandske selskapene brukt teknologiske løsninger de var fortrolige med fra før. Billige å utvikle og bygget i utlandet - sannsynligvis ikke av betong.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer