- Spiser du dette kjøttet, risikerer du å bli forgiftet.Maria Walczyka, testansvarlig
Gammelt hermetisk kjøtt fra Sverige eksporteres til Polen og blir blant annet servert til barn.
Det skriver Svenska Dagbladet som i samarbeid med det undersøkende programmet Uwaga på den polske TV-kanalen TVN har kartlagt denne handelen med harsknet kjøtt.
Les også:
Sannheten om rødt kjøtt
Er det trygt å spise dette?
Biff forkorter livet
Holdbarhetsdato på 10 år
Totalt dreier det seg om drøyt 1,5 millioner kilogram kjøtt som i dag er opp til 27 år gammelt.
Til tross for en anbefalt holdbarhetstid på maks 10 år, selges kjøttet i dag til uvitende forbrukere både i og utenfor EU, skriver SvD.se.
Les hele artikkelen på Svenska Dagbladet, og se videoklipp på Uwagas nettsider.
Skulle selges som dyremat
På slutten av 1990-tallet dumpet det svenske Jordbruksverket et berg av gammelt kjøtt på verdensmarkedet til vrakpris – noen svenske kroner kiloet.
Kjøttet kom fra avviklede beredskapslagre fra den kalde krigen, som skulle mette befolkningen i krisetider.
Les også: Kjøleskapet avslører deg
Den svenske staten solgte kjøttet på det vilkår at det kun skulle selges som næringsmiddel utenfor EU, og innenfor EU kun som dyremat, ifølge SvD.se.
Serveres til barn
Rapporter viser imidlertid at 120.000 tokilos hermetikkbokser med kjøttfarseblanding er blitt solgt til et handelsfirma i Nederland. Ifølge dokumentasjon skulle partiet siden videresendes til Afrika via Frankrike.
Like mye kjøttfarse, cirka 230 tonn, er mellom 2006-2008 også blitt solgt i EU-landet Polen.
Les også: Matvanene du bør unngå
SvD har dokumentasjon på at minst to lastebiler fulle med kjøttfarsebokser ble eksportert så sent som i høst fra Sverige til en importør i Krakow, i Polen.
I en følgeseddel står det at kjøttet er holdbart til 2010, noe som verken produsentene eller de som tidligere hadde ansvaret for kjøttet på Jordbruksverket kjenner igjen.
Hermetisk svensk kjøtt – produsert mellom 1986 og 1993 – blir dessuten solgt videre av polske grossister og anvendes av kroer, og catering- og storkjøkkenvirksomheter som blant annet leverer mat til barnehager og fengsler.
Les også: Matforgiftning kan gi alvorlige senskader
Kjøttet luktet fisk
Hermetisk og ikke minst frysetørret kjøtt er meget holdbart. Laboratorietester som SvD og Uwaga har utført viser at boksene ikke inneholder noen bakterier og dermed oppfyller EUs krav fra en mikrobiologisk synsvinkel.
Les også: Skummel bakterie er tilbake
Videre analyser avslører imidlertid at prøvene av hermetikkjøtt og kjøttfarseblandinger befinner seg i ulike grader av forråtnelse.
- Da vi åpnet boksene luktet det frysetørrede kjøttet fisk. Fettet har harsknet. Proteinet er kraftig nedbrutt, sier Maria Walczyka, som hadde ansvaret for testene, ifølge Svenska Dagbladet.
Les også: Stinker råtten fisk
- Spiser du dette kjøttet, risikerer du å bli forgiftet. Dessuten er næringsverdien så lav at du kan risikere underernæring om du spiser det i store mengder, legger hun til.
Programmet ble sendt på polsk TV i går kveld.
Les hele artikkelen på Svenska Dagbladet, og se videoklipp på Uwagas nettsider.
Les også:
Sannheten om rødt kjøtt
Er det trygt å spise dette?
Biff forkorter livet
