Selger E-røyk ulovlig

Blir markedsført som et sunnere alternativ, men hevdes å være like skadelig som vanlige sigaretter.

Selger E-røyk ulovlig
Publisert
Sist oppdatert

Den elektroniske sigaretten, markedsført som et sunnere og rimeligere røykealternativ, har i Norge blitt solgt over internett siden februar. Men nå viser det seg at all salg og markedsføring i Norge er ulovlig.

- Vi merker at etterspørselen øker gradvis. Siden vi startet å selge E-sigaretter i Norge i februar har vi solgt rundt 500–600 startpakker, sa importør i Sunnrøyk, Marianne Van Arkel, til DinSide Helse da vi snakket med henne torsdag.

Men det var før vi var kjent med at salg og markedsføring av produktet er ulovlig i Norge.

For godt til å være sant?

E-sigaretten går på oppladbare batterier, og ser ut og smaker som en vanlig røyk. Den inneholder ikke tjære, co2 og de andre farlige gassene som vanlige sigaretter gjør, men er utstyrt med nikotinampuller med tobakkssmak som fås i fire grader: sterk, medium, lav og nikotinfri.

Les også: Light-sigaretter er like ille

Tanken er at røykeren skal kunne redusere inntaket nikotin gradvis, og til slutt bli røykfri.

Andre fordeler importørene fremhever med E-røyken er at den er ufarlig for helsen, at den ikke produserer kreftfremkallende stoffer, og at man ikke utsetter andre for passiv røyking.

Høres det for godt ut til å være sant? Ja, det er nok det.

Like skadelig som vanlige sigaretter

I juni 2008 klassifiserte Statens legemiddelverk E-sigarett-produkter som legemidler. Det betyr at de som skal selge dette produktet må ha forhåndsgodkjenning fra legemiddelverket.

- Betyr dette at internettforhandlere ikke har lov til å selge E-sigaretten i Norge?

- Dersom produktet klassifiseres som legemiddel, er det ulovlig inntil det foreligger en markedsføringstillatelse. Klassifisering må vurderes for hvert produkt konkret. Det første vi skal gjøre er å kontakte selskapet og informere dem om regelverket på området, og deretter vurdere deres tilbakemelding før vi tar stilling til den videre oppfølgingen, sier jurist i Statens legemiddelverk, Hilde Holme, til DinSide Helse.

Les også: Vil kurere røykeavhengige

Hovedregelen for produkter klassifisert som legemiddel er at de skal omsettes via apotek.

- Det er ikke lov til å markedsføre legemidler på det norske markedet, verken i avis eller på internett, før det foreligger en markedsføringstillatelse, presiserer hun.

- Hvilke konsekvenser får dette for internettforhandlerne?

- Brudd på legemiddelregelverket er straffbart. Statens legemiddelverk har også hjemmel til å pålegge tvangsgebyr der de anser det som nødvendig. Salg av legemidler i Norge uten nødvendig godkjenning, må opphøre omgående, sier Holme, og legger til at Statens legemiddelverk vil følge saken fremover.

Også danske myndigheter har forbydd salget av de elektroniske sigarettene, fordi de mener de er like skadelige som de tradisjonelle sigarettene.

- Årsaken er at sigarettene inneholder en form for nikotin som legemiddelverket betrakter som et legemiddel. Og legemidler kan kun selges hvis de er godkjent som legemidler, og det er de elektroniske sigarettene ikke, understreker Legemiddelstyrelsen ovenfor avisa Jyllands-Posten.

Se video om sigarettene her:

Kreftforeningen er skeptisk

Kreftforeningen er skeptisk til E-sigaretten, og reagerer på det de oppfatter som misvisende markedsføring.

- Det er ikke vitenskapelig dokumentert at E-sigaretten hjelper folk med å slutte å røyke slik jeg har oppfattet at den blir markedsført. Vi vet heller ikke om det å røyke E-sigaretter medfører helserisiko. Uansett er nikotin i seg selv en gift som er langt fra ufarlig. Det gjør at vi har en skeptisk holdning til produktet, sier rådgiver og prosjektleder ved forebyggende enhet i Kreftforeningen, Kristin Byrkje.

Hun frykter at E-sigaretten virker mot sin hensikt.

-Vi jobber med å denormalisere røyking, og Kreftforeningen frykter at E-sigaretten vil bidra til å opprettholde og normalisere røykeatferd.

- Hva synes du om måten produktet blir markedsført på?

- Det ser ut til at de som markedsfører produktet i Norge, opererer i en gråsone. For eksempel når de kaller den en helsesigarett, og skriver at den har Malborosmak, sier Byrkje.

På Sunnrøyks hjemmeside hevder man at E-sigaretten er ufarlig. Da DinSide Helse snakket med Van Arkel i Sunnrøyk på torsdag uttalte hun følgende;

- Det skal gjøres om nå straks. Vi vil bytte ut "ufarlig" med "helsevennlig", slik som vi allerede har gjort det i pressemeldingene.

Les også: Den perfekte tiden for røykeslutt

Tross gjentatte henvendelser lyktes det ikke DinSide Helse å komme i kontakt med Sunnrøyk.no fredag for å få en kommentar angående ulovlig salg og markedsføring.

Kan vedlikeholde nikotinavhengigheten

Eli Heggen er lege ved avdeling for preventiv kardiologi på Ullevål Universitetssykehus, og jobber mye med røykeslutt.

- Så fremt meg bekjent er det ikke gjort noen studier på effekten av E-sigaretten. Før den er sammenlignet med andre nikotinerstatningsprodukter, er det ikke så mye jeg kan si om den, sier Heggen til DinSide Helse og legger til;

- Nikotin er ikke sunt. Vi vet at det øker pulsen og blodtrykket. Hovedproblemet med Nikotin er imidlertid at det er veldig vanedannende.

Og det er akkurat det hun frykter: Nemlig at E-sigaretten er for lik vanlige sigaretter.

- Ifølge reklamen for E-sigaretten gir den nikotin til hjernen svært raskt, bare i løpet av noen få sekunder. Faren med det er at virkningen er for lik effekten av vanlige sigaretter, og blir dermed med på å vedlikeholde nikotinavhengigheten. Da vil man aldri bli kvitt røyksuget og kan fort begynne å røyke igjen, forklarer Heggen.

Hun poengterer at andre nikotinerstatningsprodukter som inhalator, tryggegummi, plaster og tabletter som allerede finnes på markedet har vist seg å være svært virkningsfulle på veien mot røykeslutt.

- Røykesluttraten dobles for de som bruker denne typen preparater. Så det hjelper, sier Heggen, og legger til;

- Røykere er avhengige både av nikotin og av vanene. Mange pasienter gir uttrykk for at de savner en sigarett å fingre med, og følelsen i halsen når man trekker inn. Da anbefaler vi dem å bruke nikotinerstatning i form av inhalatoren, som de på samme måte som en sigarett kan holde i hånda. E-sigaretten virker som et nikotinerstatningsprodukt, og kan kanskje hjelpe mange med vanen, ettersom den er svært lik en vanlig røyk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer