- Selger gammel fisk over disk

- Jeg ville ikke spist sushi om jeg var gravid, sier norsk forsker.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn spiser nå relativt mye sushi, og en forskergruppe ville undersøke om fisken vi får kjøpt rå over disk holder mål.

- Årsaken er at vi vet at fisk noen ganger kan inneholde en sykdomsframkallende Listeria bakterie. Den er ikke farlig for ”vanlige” mennesker med mindre den finnes i høye nivåer , men fostre, eldre og andre som er spesielt utsatte, som for eksempel kreftpasienter, tåler
mindre, sier Taran Skjerdal vet Veterinærinstituttet til DinSide Helse.

Les også: Fisk gjør deg glad:

- Ikke tillitsvekkende

Sammen med Sissel Ranneklev ved Colifast gikk hun i fjor i gang med et rollespill i 19 butikker i Oslo og Tromsø for å undersøke forholdene, skriver Forskning.no.

- Studien var ikke direkte tillitsvekkende, sier Skjerdal til DinSide Helse.

Langt fra all fisk inneholder bakterien Listeria. Men forskerne fant at i fem prosent av fisken de kjøpte var det svært høye nivåer av kvalitetsforringende bakterier. Det betyr enten at fisken var gammel, eller at den var lagret ved for høy temperatur. Det vil si forhold der Listeria kan vokse til så høye nivåer at det kunne ført til abort, altså hvis fisken hadde inneholdt bakterien.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Hovedfunnene var ellers:

- 17 av 19 butikker solgte fisk med samme kvalitet til sushi som til vanlig fisk. Det betyr at det som selges til sushi kan være eldre og i verste fall lagret varmere enn det som anbefales.

- Butikkansatte, særlig de som jobber på kveldstid, har ofte ikke nødvendig kunnskap til å bedømme kvaliteten på fisk.

Les også: Fisk for hodet:

- Vil ikke fraråde

- Dette er trist, men det er ikke overraskende, for det er gjort så mange lignende studier som viser det samme, sier Skjerdal.

Hun understreker at hun ikke vil fraråde gravide å spise fisk.

- Men på bakgrunn av denne undersøkelsen, må jeg si at jeg selv ikke ville spist sushi om jeg var gravid. Hadde jeg vært sikker på at fisken var lagret kaldt og fint hele veien, det vil si forskriftsmessig, ville jeg ikke hatt så store betenkeligheter, sier hun.

Skjerdal understreker at hun synes det er flott at mange spiser sushi av lyst og ikke av plikt.

Les også: Smart av sushi:

- Dårlig kvalitet er ikke det samme som at man vil finne Listeria i fisken, påpeker seksjonssjef Friede Andersen i Mattilsynet.

- Når det gjelder Listeria tar vi nå noen prøver av sushi, for å sjekke at man ikke finner dette, men vi gir foreløpig ingen kostholdsråd i forbindelse med det, sier hun.

Hun legger til at virksomhetene har ansvar for å oppbevare fisken i henhold til temperatur- og hygienekrav i regelverket.

Hun sier en tidligere kampanje rettet mot både grossister og utsalgssteder har vist at det er grunn til forbedring, men at mange har gode hygieniske forhold.

Les mer om graviditet og sushi her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer