Glemt koffert eller gjenstander på flyplassen?

Selger gjenglemt bagasje med «hemmelig innhold» til høystbydende

I Tyskland auksjonerer de bort hittegods-kofferter med «ukjent» innhold. I Norge gjør man det på en annen måte.

AUKSJON: I Tyskland auksjoneres gjenglemte kofferter fra fly og flyplass, til høystbydende. Men de som kjøper vet ikke hva det er i kofferten før salget er i boks ... (eller i koffert ... ). I Norge er det også hittegodsauksjoner, men ikke av kofferter med ukjent innhold. Foto: NTB scanpix
AUKSJON: I Tyskland auksjoneres gjenglemte kofferter fra fly og flyplass, til høystbydende. Men de som kjøper vet ikke hva det er i kofferten før salget er i boks ... (eller i koffert ... ). I Norge er det også hittegodsauksjoner, men ikke av kofferter med ukjent innhold. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som glemmer ting på flyplassen - for eksempel i sikkerhetskontrollen eller i avgangshallen -eller om bord i flyet.

Alt dette samles opp og oppbevares i en egen hittegodsavdeling på flyplassen - og der blir det også i veldig mange tilfeller liggende: Dinside har tidligere skrevet om hittegodset som ingen gidder å hente.

Men hva skjer med hittegodset som ingen henter?

I Tyskland selges hele kofferter på auksjon

SVT viser i en videoreportasje hvordan man i Tyskland selger unna hele kabinkofferter med innhold på auksjon.

TYSK KOFFERTAUKSJON: Besiktigelse før auksjon hos Kofferauktion24. Foto: Kofferauktion24
TYSK KOFFERTAUKSJON: Besiktigelse før auksjon hos Kofferauktion24. Foto: Kofferauktion24 Vis mer

Det spesielle er at koffertene tilbys som auksjonsobjekter uten at de som byr på koffertene vet hva de byr på. De har fått anledning til å se og kjenne på kofferten, men de aner ikke hva kofferten inneholder. Vanligvis er det ifølge auksjonsselskapet snakk om klær og toalettartikler.

Det er auksjonsselskapet Kofferauktion24.de som arrangerer auksjonene, på vegne av flybransjen. I tillegg til kofferter med ukjent innhold, auksjonerer de også bord enkeltgjenstander, som barnetriller, paraplyer, smykker osv.

Dette skjer med norsk hittegods

Også i Norge havner mye av det som glemmes igjen på flyplassen, på auksjon. Men først etter tre måneder - og ikke som hemmelige «lykkeposer».

Grethe Undheim Engelstad, seksjonssjef for sivil rettspleie ved Øst politidistrikt, forteller til Dinside at hittegods fra flyplassen først oppbevares på flyplassen i tre måneder, før det sendes videre til Namsmannen - som altså er politiet.

Dette er regulert i hittegodsloven fra 1953: Avinor plikter å ta ansvar og oppbevare det som blir funnet, i tre måneder, og da skal det ligge urørt og være registrert i forhold til flightnummer.

Når tre måneder er gått og eieren ikke er funnet eller har meldt seg, overleveres ansvaret til Namsmannen.

Ved Oslo Lufthavn er det Ullensaker lensmannskontor i Øst politidistrikt som har ansvaret for dette.

- Vi bruker ganske mye kapasitet på hittegods, og har cirka 10 auksjoner gjennom året, hvor det omsettes for store beløp, forteller lensmann ved Ullensaker lensmannskontor, Karl-Vidar Solberg.

I snitt får de oversendt rundt 3.000-4.000 gjenstander hver måned.

Engelstad forteller at de også tar en gjennomgang av gjenstandene, åpner kofferter og ser etter informasjon om eieren.

- Om vi finner adresse og navn og eieren åpenbart lett få tak, melder vi ifra til eieren selv om tremånedersfristen er gått ut, forteller Engelstad.

Eiendeler som ikke finner tilbake til eier kan legges ut for auksjonssalg.

Selger ikke alt

I motsetning til auksjonssystemet i Tyskland, hvor de altså selger hele kofferter (de er allerede åpnet og tømt for eventuelt rask, personlige eiendeler og ulovlige gjenstander også der), åpnes og tømmes eventuelle kofferter også fra norske flyplasser.

Og ifølge Engelstad er det ganske mange kofferter som kommer på avveie og som finner veien til hittegodslageret på Gardermoen.

- Vi åpner kofferter, kaster alt som av personlige ting, og skjærer for eksempel vekk eventuelle navnede sider i bøker, forteller Engelstad.

- Vi selger ikke elektroniske ting hvor vi ikke er sikre på at vi har fått slettet alt av sensitive ting. Minnekort i kameraer tas ut. Telefoner makuleres. Og tobakk, snus og alkohol er ikke lov å selge, forteller hun videre.

Mobiler, nettbrett og PC-er leveres til et norsk makuleringsfirma for makulering.

Fotoapparater selges imidlertid, men da uten minnekort.

Koffertene selges også, men da tomme eller som del av en arrangert «pakke» -for eksempel en koffert fylt med belter.

Slik skjer auksjonen

I forkant av auksjonene kan man få tilsendt auksjonsliste over de tingene som skal selges. Og varene vil være tilgjengelige for visning for publikum i forbindelse med auksjonen.

- Vi har en omsetning på alt fra 70.000 til 100.000 kroner hver gang. Det er mengder med paraplyer, mye verdisaker, briller, belter, smykker, hele bagasjer og annet, forteller Engelstad.

Det dukker også opp kontanter, i gjenglemt bagasje. Dette blir også registrert som hittegods, men dersom det ikke er mulig å finne eier, blir dette vekslet inn etter å ha blitt oppbevart i de lovpålagte tre månedene. Pengene blir deretter overført til statskassa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer