Ny boliglov 2022

- Selger har større risiko for det ukjente

Hva om tidligere eier har utført dårlig eller svart arbeid i boligen, og du nå skal selge boligen videre med ny lov? Dette kan du gjøre!

DOKUMENTÉR ALT: Rørlegger-arbeid er vanskelig å sjekke for en takstmann i ettertid. Derfor er det viktig at boligeier er nøye med å dokumentere alt arbeid som gjøres i boligen, for eksempel ved å ta bilder underveis i oppussingen. Foto: Eilin Lindvoll
DOKUMENTÉR ALT: Rørlegger-arbeid er vanskelig å sjekke for en takstmann i ettertid. Derfor er det viktig at boligeier er nøye med å dokumentere alt arbeid som gjøres i boligen, for eksempel ved å ta bilder underveis i oppussingen. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått med deg at en ny boliglov med tilhørende forskrift trådte i kraft fra 1. januar 2022.

De nye kravene til tilstandsrapporten krever i større grad dokumentasjon for arbeid utført i boligen av fagfolk.

Dersom det mangler dokumentasjon, eller det er benyttet ufaglært eller svart arbeidskraft, vil dette gi dårligste tilstandsgrad - og dette kan påvirke både prisen du kan forvente å få for boligen og kjøpernes vilje til å «slå til» på boligen du ønsker å selge.

Så, hva kan du gjøre om forrige eier ikke har dokumenter oppussingen han/hun har gjort i boligen, eller om du mistenker at det er brukt svart arbeid? Er det noen måte du kan «hvitvaske» boligen før salg?

Risiko for det ukjente

Fagsjef Stian Sønsterudbråten i DNB Eiendom understreker at det først og fremst er avtalen mellom kjøper og selger, samt boligens faktiske tilstand, som avgjør om det foreligger en mangel eller ikke.

- Alt som er opplyst, enten det er i salgsoppgaven, selgers egenerklæringsskjema eller tilstandsrapporten, er kjent for kjøper og ligger til grunn for avtalen. Det kjøper er kjent med, er ikke gjenstand for mangelskrav, sier Sønsterudbråten til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer