Ny boliglov 2022

- Selger har større risiko for det ukjente

Hva om tidligere eier har utført dårlig eller svart arbeid i boligen, og du nå skal selge boligen videre med ny lov? Dette kan du gjøre!

DOKUMENTÉR ALT: Rørlegger-arbeid er vanskelig å sjekke for en takstmann i ettertid. Derfor er det viktig at boligeier er nøye med å dokumentere alt arbeid som gjøres i boligen, for eksempel ved å ta bilder underveis i oppussingen. Foto: Eilin Lindvoll
DOKUMENTÉR ALT: Rørlegger-arbeid er vanskelig å sjekke for en takstmann i ettertid. Derfor er det viktig at boligeier er nøye med å dokumentere alt arbeid som gjøres i boligen, for eksempel ved å ta bilder underveis i oppussingen. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått med deg at en ny boliglov med tilhørende forskrift trådte i kraft fra 1. januar 2022.

De nye kravene til tilstandsrapporten krever i større grad dokumentasjon for arbeid utført i boligen av fagfolk.

Dersom det mangler dokumentasjon, eller det er benyttet ufaglært eller svart arbeidskraft, vil dette gi dårligste tilstandsgrad - og dette kan påvirke både prisen du kan forvente å få for boligen og kjøpernes vilje til å «slå til» på boligen du ønsker å selge.

Så, hva kan du gjøre om forrige eier ikke har dokumenter oppussingen han/hun har gjort i boligen, eller om du mistenker at det er brukt svart arbeid? Er det noen måte du kan «hvitvaske» boligen før salg?

Risiko for det ukjente

Fagsjef Stian Sønsterudbråten i DNB Eiendom understreker at det først og fremst er avtalen mellom kjøper og selger, samt boligens faktiske tilstand, som avgjør om det foreligger en mangel eller ikke.

- Alt som er opplyst, enten det er i salgsoppgaven, selgers egenerklæringsskjema eller tilstandsrapporten, er kjent for kjøper og ligger til grunn for avtalen. Det kjøper er kjent med, er ikke gjenstand for mangelskrav, sier Sønsterudbråten til DinSide.

- Samtidig gir den nye boligloven selger større risiko for det ukjente. Det vil si at selger kan komme i ansvar ovenfor kjøper, uten at det samme forholdet gir selger samme rettigheter ovenfor tidligere eier av boligen, sier Sønsterudbråten videre.

Dette kan kanskje oppleves urettferdig, men alle er likevel tjent med et boligmarked med mindre konflikter, ifølge ham.

... OG IKKE: Skal du selge boligen, er det lurt å prioritere «riktig» oppussing. Video/klipp: Eilin Lindvoll / Ingebjørg Iversen Vis mer

- Mange har mangefull dokumentasjon

Daniel Helgesen, administrerende direktør i Norsk takst, framholder at de nye reglene understreker viktigheten av at arbeid på boligen dokumenteres og at det opplyses bedre om hvem som har utført arbeidene.

- Det er bra at kvalitet kan fremheves og at kjøper får bedre opplysninger ved salget, sier Helgesen til DinSide, og legger til:

- På kort sikt vil det være noe mangelfull dokumentasjon hos mange, men det tror vi ikke skal bety mye for betalingsviljen i de fleste tilfeller.

- Over tid håper vi at dette skal bidra til at arbeid i boliger blir mer veldokumentert, og kanskje kan loven til og med være en sikkerhet mot svart arbeid, sier Helgesen.

Kan du «rette oppatt alle feil i fra i går»?

Det viktigste du gjør som selger er altså å opplyse om alt du vet, og innhente tilstandsrapport før boligen legges ut til salgs.

Men hva om du ønsker å dokumentere tidligere arbeid i boligen, eventuelt også «hvitvaske» svart arbeid? Er det mulig?

- Hvis du ønsker å rette opp i feil og mangler, og er kompetent selv, kan du selvfølgelig det, svarer Sønsterudbråten i DNB Eiendom, og fortsetter:

- Mistenker du at elektrisk arbeid er utført ulovlig, må du leie inn elektriker til å rette opp. De fleste elektrikere vil da bytte ut alt som er gjort ulovlig. For det første må arbeidet tilfredsstille dagens krav, i tillegg er det lite trolig at de vil godkjenne arbeid andre har utført, enten det er utført lovlig eller ei.

- Det er også mulig å få utført en el-kontroll eller el-taksering av godkjent fagperson. For skjulte bygningsdeler eller installasjoner, som vannrør, er det vanskelig å kontrollere i ettertid, tillegger Helgesen i Norsk takst.

Helgesen tipser om at større boligarbeid og -renovering kan være dokumentert hos kommunen i form av byggesøknader, ferdigattester og opplysninger om det firmaet som søkte på vegne av boligeier.

- Det er likevel slik at det dessverre kan være vanskelig å finne informasjon om hvordan tidligere arbeider på boligen er utført, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer