Vaxol ørespray er en rådyr olivenolje

Selger olivenolje til 15.400 kroner literen

Ørespray består utelukkende av olivenolje. – Unødvendig, mener øre-nese-hals-spesialist.

DYR ØRESPRAY: En slik flaske med Vaxol koster 154 kroner. Innholdet er utelukkende olivenolje, og de 10 milliliterne er trolig Norges aller dyreste olivenolje. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DYR ØRESPRAY: En slik flaske med Vaxol koster 154 kroner. Innholdet er utelukkende olivenolje, og de 10 milliliterne er trolig Norges aller dyreste olivenolje. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vokspropp i øret er blant de vanligste øreplagene, og apoteket selger flere midler for å løse problemet.

Ett av dem heter Vaxol.

«Vaxol spray – fjerner ørevoks, lindrer kløe» står det på forsida av esken. «Ørespray» står det på flaska.

Men under ingredienser finner du flaskas egentlige innhold: «Naturlig olivenolje».

Én slik sprayflaske på 10 milliliter koster 154 kroner hos Apotek 1.

Det tilsvarer altså svimlende 15.400 kroner literen – for olivenolje.

Anbefaler vanlig olje

Å bruke olje i øret for å løse opp ørevoks er noe leger ofte råder deg til. Men ikke nødvendigvis en til 15.400 kroner literen.

– Jeg gir pasientene begge alternativene: Du får kjøpt en voldsom dyr olje på apoteket, eller du kan bruke matolje du har stående hjemme, forteller øre-nese-hals-spesialisten Thomas Risanger til Dinside.

Den billigste olivenolja hos kolonial.no koster 28 kroner literen. Vaxol koster altså 550 ganger så mye.

KRITISK: Øre-nese-hals-spesialist Thomas Risanger forteller pasientene sine om øresprayen, men mener det er liten vits i å kjøpe olivenolje på apoteket. Foto: Lommelegen
KRITISK: Øre-nese-hals-spesialist Thomas Risanger forteller pasientene sine om øresprayen, men mener det er liten vits i å kjøpe olivenolje på apoteket. Foto: Lommelegen Vis mer

– Er det noen vits i å kjøpe olivenolje på apoteket?

– Nei, strengt tatt er det ikke det. De har laget en spesialanordning for lettere dosering, og den er helt foredla og ren – det er vel det det går ut på, sier Risanger.

– Men er det noen farer ved å bruke vanlig matolje i øret, da?

– Nei, jeg har ennå ikke hørt om noen som har fått problemer av det, for å si det sånn.

Mener prisen er rettferdig

Det er selskapet Abigo som importerer Vaxol til Norge. Og de er uenig med Risanger.

– Vaxol er ingen vanlig olivenolje man kjøper på matbutikken, forteller produktsjef Ylva Pilhall Henning i Abigo til Dinside.

Hun forteller at den hvite olivenolja stammer fra økologiske, kaldpressede og filtrerte oliven, at oljen er farmasøytisk renset og at den ikke inneholder noen tilsetningsstoffer. Man skal da stå igjen med en luktfri, allergenfri og fargeløs olivenolje, som ligger på en sprayflaske for enklere dosering.

INGEN HEMMELIGHET: Selv om det ikke akkurat står på forsida av Vaxol, legger den ikke skjul på å bestå av 100 prosent olivenolje. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
INGEN HEMMELIGHET: Selv om det ikke akkurat står på forsida av Vaxol, legger den ikke skjul på å bestå av 100 prosent olivenolje. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

– Kostnaden motiveres av det nevnte, samt produksjonsprosessen og andre kostnader som inkluderer produksjon, transport og så videre, skriver Henning i e-posten, og fortsetter:

– Når vi leverer produktet til apotekene, velger de sin pris ut til forbrukeren. Denne prisen kan ikke vi styre.

«Opp til kunden»

Det samme svaret, bare motsatt, får vi fra Apotek 1 – som selger oljen til 15.400 kroner literen.

– Når det gjelder ingredienser, bruk og pris på Vaxol, ber vi deg ta kontakt med leverandøren Abigo, svarer kommunikasjonssjef Kjersti S. Ofstad i Apotek 1.

– Fra vår side har vi kvalitetssikret produktet og det oppfyller alle kravene i henhold til regelverket. Vi informerer hva produktet inneholder hvis kunden er interessert, og har informasjon om innholdet tilgjengelig på vår nettside.

– Men hvorfor skal man kjøpe olivenolje til 15.400 kroner literen?

– Fordelen med Vaxol er at flaska er utformet slik at det er lett å spraye inn i ørene uten søl. Ønsker kunden å bruke tradisjonelle oljer, som for eksempel jordnøttolje, kan det også fint brukes, svarer Ofstad, som påpeker at det er opp til kunden hva de velger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer