Selger slankepille på super'n

Yoghurt, ost, slankepiller, melk og brød. Slik kan amerikanernes handleliste se ut om ikke lenge.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn blir stadig fetere, og mange strever med å komme ned i vekt gjennom trening og riktig kosthold. Derfor gikk nesten 40 000 til legen for å få resept på slankepiller i 2005.

I USA får ikke legen lenger bestemme hvem som skal få slik slankehjelp. Snart slippes nemlig slankepillen Alli på markedet, og da trenger ikke overvektige amerikanere lenger resept for å kjøpe den.

Avdelingsoverlege i Legemiddelverket, Steinar Madsen, synes det er et interessant initiativ.

- Mange av slankemidlene som selges i butikker og over internett, har ingen dokumentert effekt. I verste fall kan de inneholde farlige tilsetninger. Da er det bedre at folk bruker penger på slankemidler som har en dokumentert effekt, som Alli.

Er du lei av slankekurer som ikke virker? Her får du 28 enkle slankeknep:

Ikke frislipp i Norge
Alli inneholder virkemidlet Orlistat. Det samme finnes i den reseptbelagte pillen Xenical som selges i Norge.

Madsen tror slankepiller uten resept vil kunne gjøre det lettere for folk å komme i gang med slanking på egen hånd, og at belastningen på helsevesenet dermed blir mindre. Det blir likevel ikke fritt fram for slike medisiner i Norge med det første. En av årsakene er frykten for feilbruk.

- Xenical har i seg selv få bivirkninger. Men hvis pillen brukes sammen med andre legemidler, kan den hemme opptaket av enkelte av disse. Det gjelder for eksempel medisiner som skal hindre avstøtning etter en transplantasjon, forklarer Madsen.

Noen slankekurer inneholder altfor få næringsstoffer. Sjekk om din diett er helsefarlig:

- Kan miste motet
Alli virker ved at den minsker opptaket av fett i tarmen. På hjemmesiden til det amerikanske sykehusnettverket Mayo Clinic advarer legene mot å se på pillene som en lettvint slankeløsning for normalvektige. Men for overvektige som allerede følger en diett og trener regelmessig, kan Alli være til hjelp, mener legene.

Leder for Landsforeningen for Overvektige, Rita Zimmer, er skeptisk til virkningen av pillene.

- Behandling med slankepiller må foregå under et visst oppsyn. Det finnes jo et hav av slankepiller og helsekostprodukter som hevder at de har dokumentert virkning. Så viser det seg at de ikke virker likevel, og man bruker bare mer og mer penger på den useriøse industrien.

Zimmer tror pillene i flere tilfeller vil få en negativ effekt hos overvektige.

- Hvis det viser seg at pillene ikke virker, bidrar det til at man tenker ”Ikke engang det får jeg til..." Da mister man bare motet enda mer, sier hun.

Hva er overvekt? Les mer på Lommelegen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer