Advarer før ny boliglov

Selger unna gamle boliger før lovendring

Boligkjøpere bør passe på!

NY TREND: Eneboliger som selges nå er i gjennomsnitt fem år eldre sammenlignet med både 2020, 2019 og 2018 - noe som gjelder på landsbasis. Dette er svært uvanlig, og kjøpere oppfordres til å passe på. Foto: Shutterstock/NTB
NY TREND: Eneboliger som selges nå er i gjennomsnitt fem år eldre sammenlignet med både 2020, 2019 og 2018 - noe som gjelder på landsbasis. Dette er svært uvanlig, og kjøpere oppfordres til å passe på. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg selger nå, for etter nyttår kommer nye regler, og da får jeg aldri solgt».

Dette hørte undertegnede journalist her om dagen, da hun gikk tur bak et par som snakket om den nye boligloven som trer i kraft fra januar 2022.

Med den nye loven stilles det nemlig strengere krav til selger om å informere kjøper om feil og mangler ved boligen, dokumentere oppussing og boligen kan ikke lenger «selges som den er».

Selger unna før årsskiftet

Nå advarer imidlertid boligdokumentasjonstjenesten Boligmappa folk mot å selge unna boligen før jul.

– Vi ser tendenser til at mange vil selge unna boligen sin før den nye loven kommer, for å slippe å ta konsekvensen av eksempelvis svart arbeid, manglende dokumentasjon eller skjulte feil de vet finnes i boligen, sier kommunikasjonssjef Eirik Vigeland til DinSide.

VEDLIKEHOLD: Det er eiers ansvar å vedlikeholde boligen. Mangel på dette kan gi en solid smell. Klipp/video: Tobias Fjeldvang / Linn Merete Rognø Vis mer

Mye gamle boliger

Boligmappa og Virdis undersøkelser viser at eneboligene som er ute til salgs denne høsten er signifikant eldre enn tidligere år:

Hus som selges nå er i gjennomsnitt nesten fire år eldre sammenlignet med både 2020, 2019 og 2018 - noe som gjelder på landsbasis.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

– Vanligvis ser vi at boligene som selges i sommerhalvåret er eldre enn de som selges i vinterhalvåret. Vi hadde derfor ventet et slipp av nyere eneboliger i perioden vi nå er inne i, men det vi ser er det stikk motsatte, sier Vigeland.

Kan gi kjøpssmell

Kjøpere bør altså være på vakt og sjekke dokumentasjon på håndverkerarbeid, siden boligene som ligger ute for salg nå er eldre og kanskje dårligere dokumentert enn tidligere, ifølge Vigeland.

Forbrukerrådet har ikke gjort noen analyse av det Boligmappa påpeker, men erkjenner at det kan hende noen vil selge boligen før nyttår og før den nye boligloven trer i kraft.

– Hvis det er motivet, ville jeg nok vært ekstra påpasselig som boligkjøper. Kunnskapen om boligen du kjøper og rettigheter du har som kjøper, vil styrke seg etter nyttår, sier fagdirektør Olav Kasland til DinSide.

Gode grunn til å vente med salg

Men det er ikke bare kjøpere som bør tenke seg om to ganger når det gjelder å fullføre bolighandelen før vi skriver 2022. Det er også gode grunner til at selger kan komme gunstigere ut av handelen på nyåret:

– Januar er utvilsomt den måneden som pleier å ha sterkest prisvekst. Deretter kommer august. Februar pleier også å være sterk, sier Henning Lauridsen i Eiendom Norge til DinSide.

I tillegg kan det være skattemessig smart å vente med å overta ny bolig til januar, for å unngå en lei smell med formuesskatten. Den gunstige verdsettelsen av primærbolig i skattemeldingen gjør nemlig at det er betraktelig mer gunstig å eie en primærbolig til ti millioner enn å ha ti millioner på konto i banken.

– Er det mulig, bør du utsette overtakelse av gammel bolig, slik at de nye eierne ikke betaler inn pengene før etter nyttår. Da slipper du å bli sittende med mye penger på konto som du, litt unødvendig, må skatte av, advokat Joachim Johannessen i Skattebetalerforeningen.

Så, skal du selge bolig på nyåret, bør du forberede deg allerede nå:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer